Storslam för irländskt nötkött

PUBLICERAD: 21 november 2023
UPPDATERAD: 21 november
I World Steak Challenge bedöms nötkött utifrån olika kriterier i både rått och tillagat tillstånd. Foto: World Steak Challenge

När finalen i den årliga tävlingen World Steak Challenge avgjordes vid mitten av november tog Irland hem 67 medaljer, vilket var fler än något annat av de deltagande länderna lyckades med.

I World Steak Challenge bedöms nötkött av fyra olika slag, filé, entrecôte, ryggbiff och wagyukött, utifrån olika kriterier i både rått och tillagat tillstånd. Därutöver värderas köttets smak, textur, mörhet och marmorering. Köttprodukterna belönas sedan med valörerna guld, silver och brons av en jury, bestående av branschexperter, som kockar, slaktare och erkända matkritiker.

World Steak Championships organiseras årligen sedan 2015 av William Reed Business Media. I årets upplaga av tävlingen, som avgjordes i London den 13 november, belönades Irland med 67 medaljer, däribland 14 guld. Alla medaljbelönade irländska köttprodukter kommer från djur uppfödda på gräsbete. Irländsk entrecôte var populärast och kammade hem totalt 26 medaljer, följtdav ryggbiff med 21 medaljer och filé med 19 medaljer.

– Det är ett imponerande antal medaljer och verkligen ett bevis på den utmärkta kvaliteten som irländskt nötkött håller. Det är ett fantastiskt arbete som våra dedikerade producenter och lojala kunder lägger ner för att sätta Irland på kartan, säger Linda Madigan, Manager Scandinavia på Board Bia/Irish Food Board.

Bland övriga medaljörer kan även nämnas svenska MFC Carni, som vann silver och brons i Wagyu-kategorin.

Irland är känt för att erbjuda gräsbetat premiumkött. Det milda klimatet gör att djuren kan beta gräs utomhus större delen av året. Nötkreatur från gårdar som ingår i Bord Bia Sustainable Quality Assurance Scheme (SBLAS) tillbringar minst 220 dagar per år utomhus.

En lista med alla medaljörer finns här

Senaste nytt

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Reumatikerförbundet lanserar Easy to Use-märkning

Reumatikerförbundet lanserar en produktmärkning för förpackningar och produkter, som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Läs vidare

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt