Storslam för irländskt nötkött

PUBLICERAD: 21 november 2023
UPPDATERAD: 21 november
I World Steak Challenge bedöms nötkött utifrån olika kriterier i både rått och tillagat tillstånd. Foto: World Steak Challenge

När finalen i den årliga tävlingen World Steak Challenge avgjordes vid mitten av november tog Irland hem 67 medaljer, vilket var fler än något annat av de deltagande länderna lyckades med.

I World Steak Challenge bedöms nötkött av fyra olika slag, filé, entrecôte, ryggbiff och wagyukött, utifrån olika kriterier i både rått och tillagat tillstånd. Därutöver värderas köttets smak, textur, mörhet och marmorering. Köttprodukterna belönas sedan med valörerna guld, silver och brons av en jury, bestående av branschexperter, som kockar, slaktare och erkända matkritiker.

World Steak Championships organiseras årligen sedan 2015 av William Reed Business Media. I årets upplaga av tävlingen, som avgjordes i London den 13 november, belönades Irland med 67 medaljer, däribland 14 guld. Alla medaljbelönade irländska köttprodukter kommer från djur uppfödda på gräsbete. Irländsk entrecôte var populärast och kammade hem totalt 26 medaljer, följtdav ryggbiff med 21 medaljer och filé med 19 medaljer.

– Det är ett imponerande antal medaljer och verkligen ett bevis på den utmärkta kvaliteten som irländskt nötkött håller. Det är ett fantastiskt arbete som våra dedikerade producenter och lojala kunder lägger ner för att sätta Irland på kartan, säger Linda Madigan, Manager Scandinavia på Board Bia/Irish Food Board.

Bland övriga medaljörer kan även nämnas svenska MFC Carni, som vann silver och brons i Wagyu-kategorin.

Irland är känt för att erbjuda gräsbetat premiumkött. Det milda klimatet gör att djuren kan beta gräs utomhus större delen av året. Nötkreatur från gårdar som ingår i Bord Bia Sustainable Quality Assurance Scheme (SBLAS) tillbringar minst 220 dagar per år utomhus.

En lista med alla medaljörer finns här

Läs vidare

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado

Framtidsgården Viken ska bana väg för framtidens jordbruk

Lantmännen ska tillsammans med Arla utveckla framtidens mjölkproduktion på Framtidsgården Viken.
kor

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado