Norrmejerier driver på sitt hållbarhetsarbete genom att bilda den nya avdelningen ”Hållbarhet och gård” med specialister inom bland annat miljö, hållbarhet och kvalitetsarbete på gård.
Norrmejeriers hållbarhetschef Stina Printz är ansvarig för den nya avdelningen Hållbarhet och gård, som har sju medarbetare med kompetens inom bland annat hållbarhet, miljö, ledningssystem, kvalitetsarbete på gård, medlemsfrågor, revisioner och mjölkkvalitetsrådgivning.
Norrmejerier har satt klimatmål som är i linje med Parisavtalet, så kallade Science Based Targets. Det innebär att klimatutsläppen från den egna verksamheten, inkluderat mejerierna, intransporter och tjänsteresor, ska sänkas med 42 procent. Dessutom ska klimatutsläppen i leverantörskedjan, inklusive gårdarna, övriga råvaror, förpackningar och uttransporter, minska med 25 procent till 2031.
Under oktober och november genomför Norrmejerier ett pilotprojekt tillsammans med Agronod för att testa klimatberäkningsverktyget Agrosfär på ett antal gårdar.
– Våra gårdar gör idag stora insatser för att minska utsläppen av klimatgaser, öka den biologiska mångfalden och producera resurseffektivt. Vi behöver hitta rätt verktyg för att mäta detta och visa den nytta som jordbruket gör förutom att bidra till livsmedelsförsörjningen. Pilotprojektet med Agronod är ett första steg i detta, säger Stina Printz.
I början av året lanserade Norrmejerier mjölken Norrlogisk i hela landet. Mjölken, som produceras på flera av mejeriets gårdar, uppges ha minst 25 procent lägre klimatavtryck än svensk genomsnittsmjölk tack vare insatser som sojafritt foder, fodertillskott som minskar kornas metanutsläpp, gödsel med lågt klimatavtryck samt enbart el från förnybara källor.