Norrmejerier omorganiserar för att nå sina hållbarhetsmål

PUBLICERAD: 16 november 2023
UPPDATERAD: 16 november
Stina Printz är hållbarhetschef på Norrmejerier och chef för den nya avdelningen Hållbarhet och gård. Foto: Samuel Pettersson

Norrmejerier driver på sitt hållbarhetsarbete genom att bilda den nya avdelningenHållbarhet och gård” med specialister inom bland annat miljö, hållbarhet och kvalitetsarbete på gård.

Norrmejeriers hållbarhetschef Stina Printz är ansvarig för den nya avdelningen Hållbarhet och gård, som har sju medarbetare med kompetens inom bland annat hållbarhet, miljö, ledningssystem, kvalitetsarbete på gård, medlemsfrågor, revisioner och mjölkkvalitetsrådgivning.

Norrmejerier har satt klimatmål som är i linje med Parisavtalet, så kallade Science Based Targets. Det innebär att klimatutsläppen från den egna verksamheten, inkluderat mejerierna, intransporter och tjänsteresor, ska sänkas med 42 procent. Dessutom ska klimatutsläppen i leverantörskedjan, inklusive gårdarna, övriga råvaror, förpackningar och uttransporter, minska med 25 procent till 2031.

Under oktober och november genomför Norrmejerier ett pilotprojekt tillsammans med Agronod för att testa klimatberäkningsverktyget Agrosfär på ett antal gårdar.

– Våra gårdar gör idag stora insatser för att minska utsläppen av klimatgaser, öka den biologiska mångfalden och producera resurseffektivt. Vi behöver hitta rätt verktyg för att mäta detta och visa den nytta som jordbruket gör förutom att bidra till livsmedelsförsörjningen. Pilotprojektet med Agronod är ett första steg i detta, säger Stina Printz.

I början av året lanserade Norrmejerier mjölken Norrlogisk i hela landet. Mjölken, som produceras på flera av mejeriets gårdar, uppges ha minst 25 procent lägre klimatavtryck än svensk genomsnittsmjölk tack vare insatser som sojafritt foder, fodertillskott som minskar kornas metanutsläpp, gödsel med lågt klimatavtryck samt enbart el från förnybara källor.

Senaste nytt

Leksands Knäckebröd uppdaterar förpackningsdesignen

Nu uppdaterar Leksands Knäckebröd design och logga på alla sina förpackningar. Det ska bli tydligare att brödet är bakat i Leksand av ett familjeföretag sedan sex generationer. De nya förpackningarna kommer också att visa brödet mer och lyfta fram att bageriet är bäst i klassen på hållbarhet säger man i ett pressmeddelande.
Leksandx

Elopak blir delägare i Blue Ocean Closures

Elopak investerar nu i Blue Ocean Closures och blir delägare i den svenska start-upen som producerar fiberbaserade förslutningar. Elopak får också rättigheterna till att marknadsföra, sälja och distribuera Blue Ocean Closures förslutningar globlat för takåsförpackningar.
BOC

Årets Rätt 2025: Långbakad lammtaco ”barbacoa”

Årets Rätt 2025 är en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror.
Årets Rätt 2025 Foto Årets Kock10

Löfbergs kafferester blir odlingsjord

Löfbergs och Weibulls lanserar en torvfri krukväxtjord av Löfbergs bortsorterade kaffebönor.
Weibulls Löfbergs Kaffejord

Läs vidare

Årets Rätt 2025: Långbakad lammtaco ”barbacoa”

Årets Rätt 2025 är en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror.
Årets Rätt 2025 Foto Årets Kock10

Ökad oro för Sveriges livsmedelsberedskap

Hälften av svenskarna anser att Sveriges livsmedelsberedskap är dålig och sex av tio är mer oroliga för livsmedelsberedskapen än vad de var för fem år sedan.
Livsmedelsberedskap_undersokning_mars 2025

Brödsvinnet kostar runt 9 miljoner om året

I Sveriges slängs årligen 100 000 ton bröd och 80 000 ton fikabröd, enligt en studie från SLU. Merparten blir svinn redan i butiken.
profile1_Louise

Ny rapport: Svenskarna äter allt fler småmål

Svenska folket är på väg bort från frukost, lunch och middag till en vardag med flera småmåltider.
F&F_Topp_3_småmål