Norrmejerier omorganiserar för att nå sina hållbarhetsmål

PUBLICERAD: 16 november 2023
UPPDATERAD: 16 november
Stina Printz är hållbarhetschef på Norrmejerier och chef för den nya avdelningen Hållbarhet och gård. Foto: Samuel Pettersson

Norrmejerier driver på sitt hållbarhetsarbete genom att bilda den nya avdelningenHållbarhet och gård” med specialister inom bland annat miljö, hållbarhet och kvalitetsarbete på gård.

Norrmejeriers hållbarhetschef Stina Printz är ansvarig för den nya avdelningen Hållbarhet och gård, som har sju medarbetare med kompetens inom bland annat hållbarhet, miljö, ledningssystem, kvalitetsarbete på gård, medlemsfrågor, revisioner och mjölkkvalitetsrådgivning.

Norrmejerier har satt klimatmål som är i linje med Parisavtalet, så kallade Science Based Targets. Det innebär att klimatutsläppen från den egna verksamheten, inkluderat mejerierna, intransporter och tjänsteresor, ska sänkas med 42 procent. Dessutom ska klimatutsläppen i leverantörskedjan, inklusive gårdarna, övriga råvaror, förpackningar och uttransporter, minska med 25 procent till 2031.

Under oktober och november genomför Norrmejerier ett pilotprojekt tillsammans med Agronod för att testa klimatberäkningsverktyget Agrosfär på ett antal gårdar.

– Våra gårdar gör idag stora insatser för att minska utsläppen av klimatgaser, öka den biologiska mångfalden och producera resurseffektivt. Vi behöver hitta rätt verktyg för att mäta detta och visa den nytta som jordbruket gör förutom att bidra till livsmedelsförsörjningen. Pilotprojektet med Agronod är ett första steg i detta, säger Stina Printz.

I början av året lanserade Norrmejerier mjölken Norrlogisk i hela landet. Mjölken, som produceras på flera av mejeriets gårdar, uppges ha minst 25 procent lägre klimatavtryck än svensk genomsnittsmjölk tack vare insatser som sojafritt foder, fodertillskott som minskar kornas metanutsläpp, gödsel med lågt klimatavtryck samt enbart el från förnybara källor.

Läs vidare

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.

Tvärvetenskaplig forskning om matsvinnshantering

Leder matsvinnsminskande åtgärder i butik till minskat svinn hemma hos konsument? Det ska utredas inom ett tvärvetenskapligt projekt.
coop

Kravs regler ska bli färre och tydligare

Kravs regler ska bli både spetsigare och lättare att använda efter en omfattande översyn.
regelappen_1600x1067

Senaste nytt

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.

Tvärvetenskaplig forskning om matsvinnshantering

Leder matsvinnsminskande åtgärder i butik till minskat svinn hemma hos konsument? Det ska utredas inom ett tvärvetenskapligt projekt.
coop

Dafgårds lanserar sin första hybridköttbulle

Dafgårds första 50/50-köttbulle – "Fridas köttbullar" – innehåller hälften grönsaker och hälften nötkött.
hälta test 2