Ovanligt att gränsvärden för bekämpningsmedel överskrids

PUBLICERAD: 15 november 2023
UPPDATERAD: 16 november
Risprover från länder utanför EU stod för 44 procent av det totala antalet överskridanden. Foto: Arkivbild

Livsmedelsverkets kontroll av bekämpningsmedelsrester i mat från 2021 visar att trenden från tidigare år håller i sig – få prover innehåller bekämpningsmedel över gränsvärdet och i de flesta svenska proverna hittades inga rester alls.

Generellt var det låga halter av bekämpningsmedel som hittades under 2021. Totalt togs 867 stickprover inom sex livsmedelskategorier. I 43 procent av proverna gick det inte att hitta några bekämpningsmedelsrester över huvud taget.

I 36 prov (4,2 %) hittades halter över gränsvärdet. De flesta av produkterna med halter över gränsvärden kom från icke-EU-länder.

– Vi kan upptäcka väldigt låga nivåer av olika bekämpningsmedel med de fina mätmetoder vi har tillgång till. Det innebär att resultaten kan betraktas som väldigt säkra, säger Kristina Granelli, chef för Avdelningen för laborativ undersökning och analys på Livsmedelsverket.

Risprover från länder utanför EU stod för 44 procent av det totala antalet överskridanden. En del av förklaringen är att gränsvärdet för ämnet tricyklazol har sänkts, vilket gör att fler prover än tidigare kommer över gränsvärdet. 16 av 65 risprover innehöll för höga halter av något bekämpningsmedel och 10 av dessa innehöll för höga halter av tricyklazol.

Resultat per kategori:
Spannmål och spannmålsprodukter (inklusive ris): 19,5 procent överskridanden.
Frukt och bär (färska och frysta): 4,1 procent överskridanden.
Grönsaker (färska och frysta): 1,0 procent överskridanden.
Barnmat: inga överskridanden.
Animaliska produkter (fett från nötkreatur och ägg): inga överskridanden.
Övriga processade produkter (exempelvis matoljor och torkad frukt): inga överskridanden.

Varje år kontrollerar Livsmedelsverket genom stickprover hur mycket rester av bekämpningsmedel som finns i livsmedel. Resultaten av kontrollerna kommer med en viss eftersläpning, bland annat eftersom de först ska rapporteras in till EU.

Hela rapporten finns här

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland