Få kommunala simhallar erbjuder hälsosam mat

PUBLICERAD: 3 november 2023
UPPDATERAD: 3 november
Organisationen Generation Pep har med stöd av Livsmedelsverket tagit fram tips på hur man kan skapa ett hälsosamt mellanmålsutbud i fritidsverksamheter för barn och unga.

Utbudet av mat och dryck i kommunala simhallar är i många fall långt ifrån hälsosamt och de nyttigare alternativen lyser med sin frånvaro. Kommuner har dock stora möjligheter att ställa krav på utbudet och därmed ge alla besökare – även de som vill ha ett sundare alternativ – något att välja på.

Under handledning av Livsmedelsverket har Helena Hagströmer studerat hur utbudet ser ut i åtta kommunala simhallar i Stockholms län. Arbetet har gjorts som en uppsats inom kandidatprogrammet i nutrition. Helena Hagströmer har också tittat på hur väl utbudet överensstämmer med de upphandlingsunderlag och styrdokument som finns i kommunen – om de finns.

För den som vill ha ett lite nyttigare alternativ är resultatet nedslående. Endast fem av de åtta simhallarna sålde till exempel färsk frukt. Däremot sålde alla godis och choklad, vilket var väntat, men det var också den typen av produkt där utbudet var som allra störst.

– Det är problematiskt att en så stor del av utbudet utgörs av det vi brukar kalla ”tomma kalorier”, det vill säga mat som ger mycket kalorier men ytterst lite näring, säger Emma Patterson, nutritionist på Livsmedelsverket och handledare för kartläggningen.

Smörgåsar, wraps, piroger och pajer kan märkas med Nyckelhålet, om de uppfyller kraven för märkningen. Men inga av de färdigförpackade produkterna som såldes var Nyckelhålsmärkta och endast två maträtter kunde klassas som hälsosamma enligt den definition som användes i studien.

I de fall där en upphandling av drift av simhallen varit aktuell hade inget krav ställts på utbudet av mat. De upphandlade företagen hade inte heller någon policy kring sortimentet. De undersökta kommunerna har i många fall styrande dokument för andra arenor, inklusive måltiderna i skolan och omsorgen, men dessa omfattar inte simhallarna. Ett undantag är Botkyrkas kommun, som har riktlinjer för den simhall som ingick i undersökningen och där caféverksamheten drivs i egen regi. Policyn innebär att simhallen inte säljer något med tillsatt socker till barn under skoltid samt att utbudet av godis minimeras.

– Genom att ställa krav på matutbudet skulle kommunerna verkligen kunna göra skillnad för kommuninvånarnas möjligheter att äta hälsosamt, säger Emma Patterson.

Organisationen Generation Pep har med stöd av Livsmedelsverket tagit fram tips på hur man kan skapa ett hälsosamt mellanmålsutbud i fritidsverksamheter för barn och unga. Läs mer här

Helena Hagströmers uppsats kan laddas ner här

Läs vidare

Framtidens livsmedelssystem stöttas med 10 miljoner

Lantmännens Forskningsstiftelse stöttar framtidens livsmedelssystem med 10 miljoner kronor.
annelie

Norrmejerier lanserar produkter i hela Sverige

Norrmejerier gör flera av sina produkter tillgängliga i hela Sverige, till en början blir det ett utvalt sortiment av fil, yoghurt och ost.
NM_Rikslansering_2-serie_mockup

Glass – det ultimata unnet om svenskarna får bestämma

Glass toppar listan över svenskarnas favoriter när det kommer till att unna sig.
Blåbärsglass-PM-glassrapport

Foodora och Tele2 börjar med drönarleveranser

Efter en framgångsrik testfas rullar foodora och Tele2 ut drönarleveranser i Värmdö och Gustavsberg.
1V9A7894

Senaste nytt

Framtidens livsmedelssystem stöttas med 10 miljoner

Lantmännens Forskningsstiftelse stöttar framtidens livsmedelssystem med 10 miljoner kronor.
annelie

GB:s glassnyheter: Klassiker med ny twist

GB:s säsongsnyheter innehåller bl a nya varianter av Magnum och Daimstrut samt en återlansering av klassikern Cornetto.
GB_Daim_Strawberry_825ml_v1

Norrmejerier lanserar produkter i hela Sverige

Norrmejerier gör flera av sina produkter tillgängliga i hela Sverige, till en början blir det ett utvalt sortiment av fil, yoghurt och ost.
NM_Rikslansering_2-serie_mockup

Lithells lanserar ätfärdig Kycklingfärs med linser

Lithells ätfärdiga Kycklingfärs med linser består av 50 procent kycklingfärs och 25 procent gröna linser.
Lithells_OOH_T1_04_57322_5050Färsbiffar_m_Rotsaksrattatouille_PrivatSektor