
Trots det ökande intresset för växtbaserat protein äter 74 procent av svenskarna rött kött varje vecka och 28 procent äter aldrig köttsubstitut. Det visar undersökningen Vegocracy Report på uppdrag av Picadeli.
Den årliga undersökningen Vegocracy Report, som Kantar genomför på uppdrag av Picadeli, analyserar svenskarnas matvanor. I 2023 års undersökning har stort fokus legat på hur hållbart svenskarna äter och hur mycket klimatfrågan får ta plats på tallrikarna. Analysen visar att svenskarnas matvanor inte är så vegetariska som man kan tro. Rött kött är ett stående inslag i måltiderna, medan växtbaserade proteiner lyser med sin frånvaro hos många.
Fler än 7 av 10 svenskar äter rött kött varje vecka, och av dessa är det 12 procent som lägger det på tallriken varje dag. Det är bara 8 procent som säger sig aldrig äta kött.
Ur undersökningen:
Hur ofta äter du rött kött? (till exempel nötkött eller fläskkött)
• Varje dag (12 %)
• 1-3 gånger i veckan (62 %)
• 1-2 gånger per månad (13 %)
• Någon gång per år (5 %)
• Aldrig (8 %)
Hur ofta äter du växtbaserat protein/köttsubstitut?
• Varje dag (4 %)
• 1-3 gånger i veckan (23 %)
• 1-2 gånger per månad (18 %)
• Någon gång per år (28 %)
• Aldrig (28 %)
Vegocracy är en omfattande internationell undersökning utförd av det globala analysföretaget Kantar med över 10 500 respondenter i åldrarna 18-65 år i sju länder: Belgien, Finland, Frankrike, Tyskland, Sverige, Storbritannien och USA med ett minimum på 1 000 deltagare i varje land. Varje undersökning pågick i cirka 10 minuter och genomfördes online på respektive lands språk.
Rapporten kan laddas ner här