
Pauligs riskkapitalgren PINC investerar i det franska startup-bolaget Amatera, som har skapat en innovativ bioteknikplattform som påskyndar växtförädling av perenna grödor. Amateras första lösning inriktas på att ta fram en ny kaffevariant.
Amateras ambition är att skapa en kaffevariant som blandar den rika smaken av Arabica med den tåligare Robusta som också ger en bättre skörd. Bönan kallas ”Robustica”.
– Vår plan är att lansera de nya kaffebönorna till marknaden inom tre till fem år. Med den här investeringsrundan har vi både kapital och en grupp investerare som kan bidra till vår resa. PINC är en perfekt investerare för oss, då de har kunskap om kaffeindustrin och kontakter med intressanta samarbetspartners, säger Omar Dekkiche, vd och medgrundare av Amatera.
Amateras teknik påskyndar växtförädlingen och uppges vara upp till fem gånger snabbare än traditionella tekniker, som ofta tar upp till 20 år. Genom att arbeta på cellnivå accelererar Amatera växternas naturliga utveckling, urval och hybridisering – utan att använda genetiskt modifierade organismer (GMO).
– Tekniken i sig är inte ny men att tillämpa den på perenna grödor som kaffe är nytt, eftersom de är mer komplicerade och kräver flera genombrott inom cellbiologi. Vår teknologi är banbrytande och öppnar upp för möjligheten att även tillämpa teknologin på flera andra grödor, såsom kakao, bananer och druvor eller till och med läkemedelsväxter, säger Lucie Kriegshasuer, medgrundare och CTO för Amatera.
Investeringsrundan på 1,5 miljoner euro leddes av Pauligs riskkapitalgren PINC, med deltagande från ett flertal andra aktörer.
– Som investerare gillar vi den stora potentialen och mångsidigheten i Amateras plattform eftersom den kan användas till många grödor. Men traditionellt sett har det inte gjorts lika mycket forskning och innovation kring kaffe globalt jämfört med andra grödor. Eftersom kaffe är en av Pauligs huvudprodukter är vi såklart glada över att den första lösningen från Amatera fokuserar på just kaffe och ser också ett stort intresse från våra diskussioner med leverantörer, traders och kunder. Vi är fortfarande i början av resan, men teamet och deras partners är i världsklass och jag ser fram emot vad de kan åstadkomma, säger Marika King, chef för PINC.
Förutom ”Robustica” arbetar Amatera med en naturligt koffeinfri Arabica-böna för att möta den växande efterfrågan från konsumenter som föredrar koffeinfritt kaffe.
Efterfrågan på kaffe förväntas öka framöver, samtidigt som kaffe är en av de grödor i världen som är mest hotad och påverkad av klimatförändringar.