Semper eko är ett nytt sortiment av ekologisk barnmat, där minst hälften av proteinet kommer från växtriket.
Sortimentet omfattar flera olika måltider inom kategorierna fisk, kyckling pasta, kött och vegetariska rätter för åldersgrupperna 6 månader, 8 månader och 1 år.
– Måltiderna bygger på konceptet balanserade proteinkällor som innebär att minst 50 procent av proteinet i våra nya måltider på burk kommer från växtriket i form av baljväxter, grönsaker, rotfrukter och spannmål. Med Semper eko kombinerar vi detta på ett sätt som inte bara är gynnsamt för barnens hälsa, utan även för framtiden, säger Sofia Lindskog, Innovation manager på Semper.
I samarbete med Umeå universitet har Semper varit med och utformat forskningsstudien OTIS som har visat hur man framgångsrikt och långsiktigt kan öka barns intag av växtbaserade livsmedel.
Av resultatet framgår att en systematisk introduktion av grönsaker när barnet börjar få smakportioner ger bestående beteendeförändringar upp till att barnet är 18 månader. Resultaten spås få stor inverkan på barns kostvanor och har också legat till grund för den så kallade STEP-metoden, som Semper har utvecklat för att göra forskningen tillgänglig för föräldrar. STEP-metoden finns som en gratis app