Semper lanserar barnmat med mer protein från växtriket

PUBLICERAD: 31 oktober 2023
UPPDATERAD: 31 oktober
Foto: Pressbild

Semper eko är ett nytt sortiment av ekologisk barnmat, där minst hälften av proteinet kommer från växtriket.

Sortimentet omfattar flera olika måltider inom kategorierna fisk, kyckling pasta, kött och vegetariska rätter för åldersgrupperna 6 månader, 8 månader och 1 år.

– Måltiderna bygger på konceptet balanserade proteinkällor som innebär att minst 50 procent av proteinet i våra nya måltider på burk kommer från växtriket i form av baljväxter, grönsaker, rotfrukter och spannmål. Med Semper eko kombinerar vi detta på ett sätt som inte bara är gynnsamt för barnens hälsa, utan även för framtiden, säger Sofia Lindskog, Innovation manager på Semper.

I samarbete med Umeå universitet har Semper varit med och utformat forskningsstudien OTIS som har visat hur man framgångsrikt och långsiktigt kan öka barns intag av växtbaserade livsmedel.

Av resultatet framgår att en systematisk introduktion av grönsaker när barnet börjar få smakportioner ger bestående beteendeförändringar upp till att barnet är 18 månader. Resultaten spås få stor inverkan på barns kostvanor och har också legat till grund för den så kallade STEP-metoden, som Semper har utvecklat för att göra forskningen tillgänglig för föräldrar. STEP-metoden finns som en gratis app

Läs vidare

Oväntade smaklanseringar från Gårdschips

Gårdschips lanserar tre nya, oväntade smakkombinationer: Gin & Tonic, Raspberry Sour samt Chili Cheese.
News-GC

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc

Sommarkänsla året runt med Pomonader

Kiviks Musteri lanserar det nya konceptet Pomonad, en kolsyrad dryck baserad på svenska äpplen och andra svenska sommarsmaker.
Pomonader 16_9

Felix moderniserar hela kolonialhyllan

Felix lanserar nya såser och dressingar, recepten på flera befintliga produkter förbättras och hela sortimentet kommer i nya "drizzleflaskor".
Sallad_1200x750 2

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210