Convini tar ställning för kycklingars välfärd

PUBLICERAD: 30 oktober 2023
UPPDATERAD: 2 november
Oscar Norbrandt är Chef Supply Chain & Hållbarhet på Convini. Foto: Pressbild

Convini ställer sig bakom European Chicken Commitments kriterier, som är framtagna av djurrätts- och djurskyddsorganisationer. Det innebär att alla Convinis kycklingleverantörer måste uppfylla kriterierna senast 2026.

Convini, som levererar obemannade måltidsbutiker och kaffelösningar på arbetsplatser, har tagit beslutet att ställa sig bakom European Chicken Commitment (ECC), en samling kriterier som är framtagna av ett 30-tal djurrätts- och djurskyddsorganisationer i Europa, däribland Djurens Rätt. Syftet med kriterierna är att höja miniminivån för kycklingars levnadsförhållanden.

– Den mat och dryck som utgör sortimentet i våra butiker är ryggraden i vår verksamhet. För att vi ska kunna nå våra högt ställda hållbarhetsmål, är det därför avgörande att vi ständigt ser över vårt sortiment och bland annat ställer krav på leverantörer och producenter. Att vi nu som ett led i detta arbete ansluter oss till ECC kommer att innebära förbättrade förhållanden för kycklingar, säger Oscar Nordbrandt, Chef Supply Chain & Hållbarhet på Convini.

Beslutet innebär att samtliga leverantörer till Convini som säljer produkter innehållande kyckling ska uppfylla ECC:s kriterier till 2026. Convini har även som mål att fasa ut burägg från produkter som säljs via Convini på alla marknader senast år 2025. Beslutet omfattar hela ägg, flytande ägg, andra äggprodukter samt ägg i sammansatta produkter.

Familjeföretaget Convini har fler än 2 200 smarta butiker och kaffemaskiner på över 5 000 kundföretag i Stockholm, Göteborg, Malmö och sedan 2019 även i Berlin, Hamburg, Köln och Düsseldorf.

Läs mer om European Chicken Commitment här
Läs mer om ECC:s kriterier här

Läs vidare

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210