Protos köper matkasseföretaget Ecoviva

PUBLICERAD: 24 oktober 2023
UPPDATERAD: 26 oktober
Från vänster Ecovivas grundare Amina Bergendahl och Annika Kristoffersson samt Protos vd och ägare Thomas Östlund. Foto: Pressbild

En komplett matkedja från jord hem till bord blir verklighet när livsmedelsföretaget Protos förvärvar matkasseföretaget Ecoviva.

Ecoviva grundades 2008 och var Sveriges första matkasse med i huvudsak ekologiska och svenska råvaror. Idag har företaget sex olika konsumenterbjudanden med bland annat en specialkasse för laktos- och glutenintoleranta. De två grundarna Annika Kristoffersson och Amina Bergendahl samt en inköpare följer med till Protos.

– Vi har haft ett långt samarbete med Protos som vår leverantör och vi delar värdegrund. Det dags för oss att ta nästa steg och genom Protos får vi helt nya möjligheter. Det här känns så rätt, säger Amina Bergendahl.

Protos bildades 2022 genom en sammanslagning av Svenskt Butikskött och Gotlands Slagteri och har cirka 160 anställda i Visby respektive Solna. Företaget är störst i Sverige på Krav-märkt kött och driver ett flertal utvecklingsprojekt, bland annat genom investeringar i det matanreducerade Lome-köttet.

– Vi fortsätter vår resa som livsmedelsbolag där vi tar ytterligare ett steg närmare konsumenten. Som majoritetsägare i Ecoviva öppnar sig möjligheter för oss att utveckla verksamheterna med våra varumärken och att vi som bolag kan få djupare konsumentinsikt, vilket alla våra kunder kommer få glädje av, säger Thomas Östlund, vd i Protos.

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland