Axfood vill minska på socker och salt i livsmedel

PUBLICERAD: 19 oktober 2023
UPPDATERAD: 19 oktober
Foto: Pressbild

Lägre socker- och salthalter i mat, restaurering av naturbetesmarker och ökat stöd för anläggning av bevattningsdammar i jordbruket är några nyheter i Mat 2030, Axfoods förslag till en hållbar livsmedelsstrategi för Sverige.

Axfoods rapport Mat 2030, koncernens förslag till en mer hållbar livsmedelsstrategi, presenteras i år för åttonde året i rad. Syftet är att driva på den hållbara utvecklingen inom livsmedelsbranschen genom konkreta förslag som uppmuntrar till hållbar matkonsumtion, stärker mervärden för svenska livsmedel, lyfter landsbygdsfrågor, förbättrar matproduktionen och gynnar fossilfrihet.

– Vi befinner oss i en tid med många stora samhällsutmaningar som kräver lösningar här och nu, men det är samtidigt nödvändigt att fortsätta att ta itu med de långsiktiga utmaningar som är viktiga för framtiden. Klimatet, biologisk mångfald och folkhälsan kräver fullt engagemang från hela livsmedelskedjan, inklusive politiken, säger Klas Balkow, Axfoods vd och koncernchef.

Av de 125 förslag som presenteras i årets Mat 2030-rapport är 12 helt nya. Flera av de nya förslagen handlar om att förbättra folkhälsan, exempelvis genom att minska mängden dolt socker och salt i livsmedel där konsumenter inte förväntar sig höga halter och att Sverige tar del av EU:s stöd för frukt och grönsaker i skolan, där Sverige idag är det enda EU-land som inte tar del av stödet.

Andra nyheter i rapporten är förslag om att stödja forskning för tidig könsbestämning av ägg för att öka tillgången till ägg och förhindra avlivning av miljontals tuppkycklingar, och att restaurera naturbetesmarker som gynnar biologisk mångfald. Att öka stödet för anläggning av bevattningsdammar för jordbruket för att minska trycket på grundvattnet under torkperioder är ytterligare ett av de nya förslagen.

– Det svenska jordbruket skulle kunna bli fossilfritt, vilket skulle vara en stor konkurrensfördel. Dessvärre går utvecklingen i fel riktning med ökade subventioner av fossila drivmedel och sänkt reduktionsplikt. Idag lönar det sig helt enkelt inte för svenska bönder att ställa om, säger Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef.

Rapporten kan laddas ner här

Läs vidare

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker