För 20:e året i rad presenterar Food & Friends sin årliga trendspaning om mat och dryck. I år handlar rapporten om hur de senaste årens kriser och den rådande permakrisen har påverkat oss. Här kommer en sammanfattning av trenderna inför 2024.
Det är med kriser som vi förnyar oss. När en ny konjunkturvåg kommer så åker gamla vanor ut och nya kan ta vid.
Med de ekonomiska utmaningarna drar vi ned på matutgifterna. Försäljningsutvecklingen 2022 var minus 6 procent, rensat för inflationen. Det beror på att vi oftare väljer handelns egna märkesvaror, handlar på kampanj och går över till billigare alternativ, till exempel vad gäller kaffe och kött. Billiga livsmedel blir trendiga och vi börjar till och med odla själva.
Restaurangbranschen är tillbaka på samma omsättning som innan coronapandemin men kostnaderna har rusat. Under det senaste året har ”Dagens Lunch” till och med blivit billigare jämfört med mathandeln för det finns gränser för hur dyr en maträtt kan bli. Det tär på restaurangernas marginaler och har resulterat i nya sätt att ta betalt av kunderna. Brödkorgen är mer sällan gratis, och allt fler restauranger börjar ta betalt för tillbehören till varmrätten.
Det är även svårt för restauranger att få tag på kunnig personal. Därför utökas samarbetet med leverantörerna, man tar in mer förberedda råvaror samt jobbar med en meny som är enklare för köken att laga.
Ett skifte är att alkoholkonsumtionen minskar bland yngre. Skådespelare och musiker går ut med att de helt avstår. Hittills har detta mötts med avalkoholiserade drycker, men nu kommer nya alkoholfria drycker, som Kava Kava och Sentia Red.
Samtidigt som alkoholkonsumtionen har fallit drastiskt bland skolungdomar, ökar nu rökningen.
Vid konjunkturnedgångar drömmer vi oss nostalgiskt tillbaka till bättre tider och även den mat som vi åt då. Vad som är nostalgisk mat beror på var man kommer från, men det gamla får ofta en modern twist. I Sverige ser man en ökning av husmanskost. Det handlar om att göra gamla rätter med delvis nya ingredienser, enligt idén ”The old new”.
Under coronapandemin var vi tvungna att sätta gruppens behov före våra egna. Efter de senaste årens kriser går vi i stället från laget till jaget. Vi sätter oss själva i första rummet och söker små glädjeämnen när vi inte har råd med stora.
Har man bestämt sig för glädje så prioriterar man kanske inte den mest hälsosamma eller hållbara maten, utan den som ger tröst och glädje – som sötsaker och desserter. Försäljningen av glass ökade under covid-åren och i Sverige går trenden från premium till storpack. Den klassiska Glassbåten har slagit rekord med 18 miljoner sålda båtar under 2022.
Trots oro i världen och sämre ekonomiska tider, prioriterar vi fortfarande guldkanten i vardagen. Under 2022 ökade exporten av Champagne med 1,6 procent till den högsta nivån någonsin. Ett säljargument som många använder i dessa tider är ”affordable luxury”, vilket är lyx för massorna.
Trendspaningen i sin helhet kan laddas ner här