Allåkerbär från Norrland får skyddad ursprungsbeteckning

PUBLICERAD: 5 oktober 2023
UPPDATERAD: 5 oktober
Allåkerbär från Norrland har fått EU:s märkning skyddad ursprungsbeteckning (SUB). Foto: Anna Landberg

Föreningen Allåkerbäret har ansökt om skyddad ursprungsbeteckning (SUB) för Allåkerbär från Norrland. Allåkerbär som odlas, plockas, rensas och förädlas i Norrbotten och Västerbotten kan nu märkas med den skyddade beteckningen.

Allåkerbär från Norrland är namnet på frilandsodlade allåkerbär från Norrbottens och Västerbottens län. Den skyddade beteckningen garanterar produktens ursprung och egenskaper.

Allåkerbäret är en korsning mellan det nordiska åkerbäret och åkerbäret från Alaska. Redan på 1600-talet gjordes försök med att ta fram åkerbär som kunde odlas, men det var först på 1960-talet som man lyckades. Idag finns tre kommersiella odlare – i Umeå, Bodens respektive Jokkmokks kommun.

För närvarande finns det sju sorter av allåkerbär, varav Anna, Linda, Sofia och Beata är de som ingår i det skyddade namnet Allåkerbär från Norrland.

Till formen påminner bären om hallon med flera små stenfrukter sammanfogade till ett bär. Smaken hos fullmogna bär beskrivs som komplex, med referenser till bland annat lingon, röda vinbär, sherry, jordkällare, havtorn och björnbär.

Allåkerbär från Norrland är röda eller mörkt vinröda när de skördas i slutet på sommaren och bären säljs oftast frysta till sylttillverkare, delikatessaffärer, restauranger och på marknader.

– Det är klart att det är ett kvalitetstecken som är något att skryta med. Märkningen sätter strålkastaren på bäret. Det har nog betydelse för att det ska bli mer känt i södra Sverige. Här i norr har det om somrarna alltid varit en jakt att plocka bären eftersom de är så fantastiskt goda, säger Gunnar Nilson, som odlar allåkerbär mellan Luleå och Boden.

Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) är ett namn som får registreras för en produkt som:
• kommer från en viss ort eller region eller, i undantagsfall ett visst land,
• har en kvalitet eller egenskaper som helt eller till största del beror på en viss geografisk omgivning, med de naturliga och mänskliga faktorer som förknippas med den
• i alla led produceras i det avgränsade geografiska området.

Livsmedelsverket handlägger ansökningar för skyddade EU-beteckningar och är den myndighet som lämnar in ansökan till EU.

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland