Allåkerbär från Norrland får skyddad ursprungsbeteckning

PUBLICERAD: 5 oktober 2023
UPPDATERAD: 5 oktober
Allåkerbär från Norrland har fått EU:s märkning skyddad ursprungsbeteckning (SUB). Foto: Anna Landberg

Föreningen Allåkerbäret har ansökt om skyddad ursprungsbeteckning (SUB) för Allåkerbär från Norrland. Allåkerbär som odlas, plockas, rensas och förädlas i Norrbotten och Västerbotten kan nu märkas med den skyddade beteckningen.

Allåkerbär från Norrland är namnet på frilandsodlade allåkerbär från Norrbottens och Västerbottens län. Den skyddade beteckningen garanterar produktens ursprung och egenskaper.

Allåkerbäret är en korsning mellan det nordiska åkerbäret och åkerbäret från Alaska. Redan på 1600-talet gjordes försök med att ta fram åkerbär som kunde odlas, men det var först på 1960-talet som man lyckades. Idag finns tre kommersiella odlare – i Umeå, Bodens respektive Jokkmokks kommun.

För närvarande finns det sju sorter av allåkerbär, varav Anna, Linda, Sofia och Beata är de som ingår i det skyddade namnet Allåkerbär från Norrland.

Till formen påminner bären om hallon med flera små stenfrukter sammanfogade till ett bär. Smaken hos fullmogna bär beskrivs som komplex, med referenser till bland annat lingon, röda vinbär, sherry, jordkällare, havtorn och björnbär.

Allåkerbär från Norrland är röda eller mörkt vinröda när de skördas i slutet på sommaren och bären säljs oftast frysta till sylttillverkare, delikatessaffärer, restauranger och på marknader.

– Det är klart att det är ett kvalitetstecken som är något att skryta med. Märkningen sätter strålkastaren på bäret. Det har nog betydelse för att det ska bli mer känt i södra Sverige. Här i norr har det om somrarna alltid varit en jakt att plocka bären eftersom de är så fantastiskt goda, säger Gunnar Nilson, som odlar allåkerbär mellan Luleå och Boden.

Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) är ett namn som får registreras för en produkt som:
• kommer från en viss ort eller region eller, i undantagsfall ett visst land,
• har en kvalitet eller egenskaper som helt eller till största del beror på en viss geografisk omgivning, med de naturliga och mänskliga faktorer som förknippas med den
• i alla led produceras i det avgränsade geografiska området.

Livsmedelsverket handlägger ansökningar för skyddade EU-beteckningar och är den myndighet som lämnar in ansökan till EU.

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt

Nytt samarbete om fossilfri mineralgödsel

Lantmännen och Arla har tecknat ett avtal om fossilfri mineralgödsel, som ska minska lantbrukets klimatavtryck.
mineralgödsel

BUBS lanseras på den amerikanska marknaden

Orkla Snacks lanserar godisvarumärket BUBS på den amerikanska marknaden under hösten 2025.
Bubs i godisskål