Spendrups ska börja återvinna kolsyra

PUBLICERAD: 19 september 2023
UPPDATERAD: 19 september
Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en kolsyreåtervinningsanläggning. Foto: Pressbild

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en kolsyreåtervinningsanläggning som kan lagra CO2. Anläggningen ska göra företagets bryggerier till 50 procent självförsörjande på kolsyra.

Varje år köper Spendrups in mer än 10 000 ton kolsyra som tillsätts i läsk, vatten och öl på anläggningarna i Grängesberg och Hällefors. Nu byggs en kolsyreanläggning, som när den tas i drift första kvartalet 2024, ska göra bryggerierna till 50 procent självförsörjande på kolsyra.

I ölproduktionen i Grängesberg omvandlas sockret i vörten till alkohol och kolsyra med hjälp av jäst och syra. Under denna process skapas och frisläpps stora mängder CO2. 65 procent av kolsyran tillsätts i drycken, resten används i ölprocessen.

– Vi har beställt en anläggning för återvinning av kolsyra som ska ta hand om restprodukten. Med den kan vi spara både resurser och pengar genom att minska inköpen av kolsyra, minska vår miljöpåverkan genom återvinning av CO2 och också få avkastning på investeringen snabbt. Genom att vi återvinner koldioxiden som frigörs under jäsningsfasen i bryggprocessen kan vi få kolsyra till nya drycker, utöver det så höjer vi produktsäkerheten med egentillverkad kolsyra – det är en hållbar lösning på riktigt, säger Cecilia Lundin, som är koncernansvarig miljöchef.

Kolsyreanläggningen fångar upp kolsyran och processar den. Först tvättas kolsyran i en gastvätt som tar bort etanol. Nästa steg är att komprimera och minimera volymen. Sedan går kolsyran genom ett svavel- och kolfilter under högtryck och därefter genom en gastork som extraherar vatten. Till sist går den genom en kylkompressor som omvandlar produkten till flytande kolsyra, där även syrehalten reduceras, innan den lagras i en tank för att användas i produktionen.

När produktionen kommer igång under första kvartalet 2024 ska all kolsyra som Spendrups förbrukar i bryggerierna vara helt fossilfri.

Läs vidare

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210