Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en kolsyreåtervinningsanläggning som kan lagra CO2. Anläggningen ska göra företagets bryggerier till 50 procent självförsörjande på kolsyra.
Varje år köper Spendrups in mer än 10 000 ton kolsyra som tillsätts i läsk, vatten och öl på anläggningarna i Grängesberg och Hällefors. Nu byggs en kolsyreanläggning, som när den tas i drift första kvartalet 2024, ska göra bryggerierna till 50 procent självförsörjande på kolsyra.
I ölproduktionen i Grängesberg omvandlas sockret i vörten till alkohol och kolsyra med hjälp av jäst och syra. Under denna process skapas och frisläpps stora mängder CO2. 65 procent av kolsyran tillsätts i drycken, resten används i ölprocessen.
– Vi har beställt en anläggning för återvinning av kolsyra som ska ta hand om restprodukten. Med den kan vi spara både resurser och pengar genom att minska inköpen av kolsyra, minska vår miljöpåverkan genom återvinning av CO2 och också få avkastning på investeringen snabbt. Genom att vi återvinner koldioxiden som frigörs under jäsningsfasen i bryggprocessen kan vi få kolsyra till nya drycker, utöver det så höjer vi produktsäkerheten med egentillverkad kolsyra – det är en hållbar lösning på riktigt, säger Cecilia Lundin, som är koncernansvarig miljöchef.
Kolsyreanläggningen fångar upp kolsyran och processar den. Först tvättas kolsyran i en gastvätt som tar bort etanol. Nästa steg är att komprimera och minimera volymen. Sedan går kolsyran genom ett svavel- och kolfilter under högtryck och därefter genom en gastork som extraherar vatten. Till sist går den genom en kylkompressor som omvandlar produkten till flytande kolsyra, där även syrehalten reduceras, innan den lagras i en tank för att användas i produktionen.
När produktionen kommer igång under första kvartalet 2024 ska all kolsyra som Spendrups förbrukar i bryggerierna vara helt fossilfri.