Spendrups ska börja återvinna kolsyra

PUBLICERAD: 19 september 2023
UPPDATERAD: 19 september
Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en kolsyreåtervinningsanläggning. Foto: Pressbild

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en kolsyreåtervinningsanläggning som kan lagra CO2. Anläggningen ska göra företagets bryggerier till 50 procent självförsörjande på kolsyra.

Varje år köper Spendrups in mer än 10 000 ton kolsyra som tillsätts i läsk, vatten och öl på anläggningarna i Grängesberg och Hällefors. Nu byggs en kolsyreanläggning, som när den tas i drift första kvartalet 2024, ska göra bryggerierna till 50 procent självförsörjande på kolsyra.

I ölproduktionen i Grängesberg omvandlas sockret i vörten till alkohol och kolsyra med hjälp av jäst och syra. Under denna process skapas och frisläpps stora mängder CO2. 65 procent av kolsyran tillsätts i drycken, resten används i ölprocessen.

– Vi har beställt en anläggning för återvinning av kolsyra som ska ta hand om restprodukten. Med den kan vi spara både resurser och pengar genom att minska inköpen av kolsyra, minska vår miljöpåverkan genom återvinning av CO2 och också få avkastning på investeringen snabbt. Genom att vi återvinner koldioxiden som frigörs under jäsningsfasen i bryggprocessen kan vi få kolsyra till nya drycker, utöver det så höjer vi produktsäkerheten med egentillverkad kolsyra – det är en hållbar lösning på riktigt, säger Cecilia Lundin, som är koncernansvarig miljöchef.

Kolsyreanläggningen fångar upp kolsyran och processar den. Först tvättas kolsyran i en gastvätt som tar bort etanol. Nästa steg är att komprimera och minimera volymen. Sedan går kolsyran genom ett svavel- och kolfilter under högtryck och därefter genom en gastork som extraherar vatten. Till sist går den genom en kylkompressor som omvandlar produkten till flytande kolsyra, där även syrehalten reduceras, innan den lagras i en tank för att användas i produktionen.

När produktionen kommer igång under första kvartalet 2024 ska all kolsyra som Spendrups förbrukar i bryggerierna vara helt fossilfri.

Läs vidare

Änglamarks pastaförpackningar byter från plast till papper

Coop ska spara 300 ton plast om året genom att byta ut plasten i Änglamarks pastaförpackningar till papper.
coop

Saveggys växtbaserade barriär ska ersätta plast på gurkor

Saveggy har ingått ett partnerskap med odlarna.se inför lanseringen av sin ätbara, växtbaserade skyddsbarriär på gurkor.
abcaeec2-9b15-4924-8b2d-88cc77c7b482(1)

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Senaste nytt

Änglamarks pastaförpackningar byter från plast till papper

Coop ska spara 300 ton plast om året genom att byta ut plasten i Änglamarks pastaförpackningar till papper.
coop

Svenska proteingrödor i Anammas nya baljväxtfärs

Orklas varumärke Anamma lanserar en ny baljväxtfärs med öländska och skånska gråärtor, åkerbönor och linser
Anamma_baljvaxtfars_liggande_uncropped_RGB_LZW

Saveggys växtbaserade barriär ska ersätta plast på gurkor

Saveggy har ingått ett partnerskap med odlarna.se inför lanseringen av sin ätbara, växtbaserade skyddsbarriär på gurkor.
abcaeec2-9b15-4924-8b2d-88cc77c7b482(1)

Nespresso lanserar kaffet N°20 efter 20 års utveckling

Under 20 år har Nespresso arbetat med att ta fram kaffet N°20, genom att kombinera två Arabicaplantor.
P_4454_NESPRESSO_N20_SINGLE_GLASS_BOX_CAPSUAL_KV2_v2