Spendrups ska börja återvinna kolsyra

PUBLICERAD: 19 september 2023
UPPDATERAD: 19 september
Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en kolsyreåtervinningsanläggning. Foto: Pressbild

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en kolsyreåtervinningsanläggning som kan lagra CO2. Anläggningen ska göra företagets bryggerier till 50 procent självförsörjande på kolsyra.

Varje år köper Spendrups in mer än 10 000 ton kolsyra som tillsätts i läsk, vatten och öl på anläggningarna i Grängesberg och Hällefors. Nu byggs en kolsyreanläggning, som när den tas i drift första kvartalet 2024, ska göra bryggerierna till 50 procent självförsörjande på kolsyra.

I ölproduktionen i Grängesberg omvandlas sockret i vörten till alkohol och kolsyra med hjälp av jäst och syra. Under denna process skapas och frisläpps stora mängder CO2. 65 procent av kolsyran tillsätts i drycken, resten används i ölprocessen.

– Vi har beställt en anläggning för återvinning av kolsyra som ska ta hand om restprodukten. Med den kan vi spara både resurser och pengar genom att minska inköpen av kolsyra, minska vår miljöpåverkan genom återvinning av CO2 och också få avkastning på investeringen snabbt. Genom att vi återvinner koldioxiden som frigörs under jäsningsfasen i bryggprocessen kan vi få kolsyra till nya drycker, utöver det så höjer vi produktsäkerheten med egentillverkad kolsyra – det är en hållbar lösning på riktigt, säger Cecilia Lundin, som är koncernansvarig miljöchef.

Kolsyreanläggningen fångar upp kolsyran och processar den. Först tvättas kolsyran i en gastvätt som tar bort etanol. Nästa steg är att komprimera och minimera volymen. Sedan går kolsyran genom ett svavel- och kolfilter under högtryck och därefter genom en gastork som extraherar vatten. Till sist går den genom en kylkompressor som omvandlar produkten till flytande kolsyra, där även syrehalten reduceras, innan den lagras i en tank för att användas i produktionen.

När produktionen kommer igång under första kvartalet 2024 ska all kolsyra som Spendrups förbrukar i bryggerierna vara helt fossilfri.

Senaste nytt

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Läs vidare

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Stacky's ägare köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2