Orkla testlagar köttbullar av metanreducerat kött

PUBLICERAD: 18 september 2023
UPPDATERAD: 20 september
Cirka 1 ton Felix köttbullar av metanreducerat kött har provlagats på Orklas anläggning i Eslöv. Foto: Pressbild

Orkla testar hur ett mer klimatsmart nötkött kan användas i svensk livsmedelsproduktion. Först ut är 2 000 förpackningar med Felix köttbullar av kött från djur som har fått Volta Greentechs algfodertillskott.

Orkla arbetar genom ett innovationsprojekt med ett flertal partners för att driva utvecklingen av metanreducerat kött, det vill säga att man genom fodret har minskat mängden metan i kornas rapar. I projektet har cirka 1 ton Felix delikatessköttbullar av metanreducerat nötkött testats.

– Det finns begränsat med metanreducerat kött att köpa i dag och vi vill vara med och utveckla marknaden. Projektet hjälper oss också i utvecklingsarbetet när vi utvecklar smaker och nya produkter. Alla råvaror har sin karaktär och vi behöver provlaga för att se hur råvaran beter sig under tillagning på vår anläggning, säger Lars Lundahl, miljöchef på Orkla Foods Sverige.

Köttet i försöket kommer från Ejmund gård på Gotland och levereras av livsmedelsföretaget Protos. Djuren har fått äta Voltagreentechs egenutvecklade algfodertillskott Lome, som har visat sig sänka djurens metanutsläpp med 80 procent.

– Kanske har vi här skapat världens minst klimatpåverkande köttbulle med Orkla. Men vi har ett stort arbete framför oss med uppskalning av algproduktionen för att möta efterfrågan. Det är spännande att se att Orkla vill ligga i framkant och investera i att minska utsläpp på gårdsnivå, säger Fredrik Åkerman, vd på Volta Greentech.

Provlagningen med Felix köttbullar är första steget i innovationsprojektet och under hösten kommer Orkla fortsätta att testa och provlaga vidare med ytterligare varianter av metanreducerat kött på sin anläggning i Eslöv.

– Vi jobbar brett med att inspirera konsumenterna att ställa om sina vanor och äta mer växtbaserat. Men vi behöver också driva på utvecklingen för att minska klimatavtrycket från det kött vi ändå äter. Tänk vilken effekt det får om vi skulle kunna halvera klimatavtrycket bara från Felix köttbullar, Sveriges mest sålda köttbulle, säger Lars Lundahl.

Senaste nytt

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Reumatikerförbundet lanserar Easy to Use-märkning

Reumatikerförbundet lanserar en produktmärkning för förpackningar och produkter, som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Läs vidare

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt