Orkla testlagar köttbullar av metanreducerat kött

PUBLICERAD: 18 september 2023
UPPDATERAD: 20 september
Cirka 1 ton Felix köttbullar av metanreducerat kött har provlagats på Orklas anläggning i Eslöv. Foto: Pressbild

Orkla testar hur ett mer klimatsmart nötkött kan användas i svensk livsmedelsproduktion. Först ut är 2 000 förpackningar med Felix köttbullar av kött från djur som har fått Volta Greentechs algfodertillskott.

Orkla arbetar genom ett innovationsprojekt med ett flertal partners för att driva utvecklingen av metanreducerat kött, det vill säga att man genom fodret har minskat mängden metan i kornas rapar. I projektet har cirka 1 ton Felix delikatessköttbullar av metanreducerat nötkött testats.

– Det finns begränsat med metanreducerat kött att köpa i dag och vi vill vara med och utveckla marknaden. Projektet hjälper oss också i utvecklingsarbetet när vi utvecklar smaker och nya produkter. Alla råvaror har sin karaktär och vi behöver provlaga för att se hur råvaran beter sig under tillagning på vår anläggning, säger Lars Lundahl, miljöchef på Orkla Foods Sverige.

Köttet i försöket kommer från Ejmund gård på Gotland och levereras av livsmedelsföretaget Protos. Djuren har fått äta Voltagreentechs egenutvecklade algfodertillskott Lome, som har visat sig sänka djurens metanutsläpp med 80 procent.

– Kanske har vi här skapat världens minst klimatpåverkande köttbulle med Orkla. Men vi har ett stort arbete framför oss med uppskalning av algproduktionen för att möta efterfrågan. Det är spännande att se att Orkla vill ligga i framkant och investera i att minska utsläpp på gårdsnivå, säger Fredrik Åkerman, vd på Volta Greentech.

Provlagningen med Felix köttbullar är första steget i innovationsprojektet och under hösten kommer Orkla fortsätta att testa och provlaga vidare med ytterligare varianter av metanreducerat kött på sin anläggning i Eslöv.

– Vi jobbar brett med att inspirera konsumenterna att ställa om sina vanor och äta mer växtbaserat. Men vi behöver också driva på utvecklingen för att minska klimatavtrycket från det kött vi ändå äter. Tänk vilken effekt det får om vi skulle kunna halvera klimatavtrycket bara från Felix köttbullar, Sveriges mest sålda köttbulle, säger Lars Lundahl.

Läs vidare

Änglamarks pastaförpackningar byter från plast till papper

Coop ska spara 300 ton plast om året genom att byta ut plasten i Änglamarks pastaförpackningar till papper.
coop

Saveggys växtbaserade barriär ska ersätta plast på gurkor

Saveggy har ingått ett partnerskap med odlarna.se inför lanseringen av sin ätbara, växtbaserade skyddsbarriär på gurkor.
abcaeec2-9b15-4924-8b2d-88cc77c7b482(1)

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Senaste nytt

Änglamarks pastaförpackningar byter från plast till papper

Coop ska spara 300 ton plast om året genom att byta ut plasten i Änglamarks pastaförpackningar till papper.
coop

Svenska proteingrödor i Anammas nya baljväxtfärs

Orklas varumärke Anamma lanserar en ny baljväxtfärs med öländska och skånska gråärtor, åkerbönor och linser
Anamma_baljvaxtfars_liggande_uncropped_RGB_LZW

Saveggys växtbaserade barriär ska ersätta plast på gurkor

Saveggy har ingått ett partnerskap med odlarna.se inför lanseringen av sin ätbara, växtbaserade skyddsbarriär på gurkor.
abcaeec2-9b15-4924-8b2d-88cc77c7b482(1)

Nespresso lanserar kaffet N°20 efter 20 års utveckling

Under 20 år har Nespresso arbetat med att ta fram kaffet N°20, genom att kombinera två Arabicaplantor.
P_4454_NESPRESSO_N20_SINGLE_GLASS_BOX_CAPSUAL_KV2_v2