Orkla testlagar köttbullar av metanreducerat kött

PUBLICERAD: 18 september 2023
UPPDATERAD: 20 september
Cirka 1 ton Felix köttbullar av metanreducerat kött har provlagats på Orklas anläggning i Eslöv. Foto: Pressbild

Orkla testar hur ett mer klimatsmart nötkött kan användas i svensk livsmedelsproduktion. Först ut är 2 000 förpackningar med Felix köttbullar av kött från djur som har fått Volta Greentechs algfodertillskott.

Orkla arbetar genom ett innovationsprojekt med ett flertal partners för att driva utvecklingen av metanreducerat kött, det vill säga att man genom fodret har minskat mängden metan i kornas rapar. I projektet har cirka 1 ton Felix delikatessköttbullar av metanreducerat nötkött testats.

– Det finns begränsat med metanreducerat kött att köpa i dag och vi vill vara med och utveckla marknaden. Projektet hjälper oss också i utvecklingsarbetet när vi utvecklar smaker och nya produkter. Alla råvaror har sin karaktär och vi behöver provlaga för att se hur råvaran beter sig under tillagning på vår anläggning, säger Lars Lundahl, miljöchef på Orkla Foods Sverige.

Köttet i försöket kommer från Ejmund gård på Gotland och levereras av livsmedelsföretaget Protos. Djuren har fått äta Voltagreentechs egenutvecklade algfodertillskott Lome, som har visat sig sänka djurens metanutsläpp med 80 procent.

– Kanske har vi här skapat världens minst klimatpåverkande köttbulle med Orkla. Men vi har ett stort arbete framför oss med uppskalning av algproduktionen för att möta efterfrågan. Det är spännande att se att Orkla vill ligga i framkant och investera i att minska utsläpp på gårdsnivå, säger Fredrik Åkerman, vd på Volta Greentech.

Provlagningen med Felix köttbullar är första steget i innovationsprojektet och under hösten kommer Orkla fortsätta att testa och provlaga vidare med ytterligare varianter av metanreducerat kött på sin anläggning i Eslöv.

– Vi jobbar brett med att inspirera konsumenterna att ställa om sina vanor och äta mer växtbaserat. Men vi behöver också driva på utvecklingen för att minska klimatavtrycket från det kött vi ändå äter. Tänk vilken effekt det får om vi skulle kunna halvera klimatavtrycket bara från Felix köttbullar, Sveriges mest sålda köttbulle, säger Lars Lundahl.

Läs vidare

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado

Framtidsgården Viken ska bana väg för framtidens jordbruk

Lantmännen ska tillsammans med Arla utveckla framtidens mjölkproduktion på Framtidsgården Viken.
kor

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado