Allt fler vill ha svensk kyckling

PUBLICERAD: 30 augusti 2023
UPPDATERAD: 30 augusti
Foto: Pressbild

73 procent av svenskarna vill att kycklingen ska vara svensk, vilket är en femprocentig ökning sedan förra året. Det visar en ny undersökning, som presenterades i samband med lanseringen av Svensk Fågels Matfågelrapport.

De viktigaste skälen, som anges för att välja svensk kyckling, är att det är viktigt med en inhemsk produktion och att stötta bönderna.

– Även om priset fortsatt är viktigt, har betydelsen av att kycklingen är svensk ökat mer än pris. Dessutom anser 75 procent att skolmaten ska vara tillagad av svenska råvaror, vilket är sex procent fler än förra året. Flera av respondenterna vill att maten i förskola och skola ska vara näringsrik och hälsosam. Här passar svensk matfågel perfekt, säger Maria Donis, vd i Svensk Fågel.

Undersökningen från Ipsos presenterades på ett seminarium i Stockholm, där Svensk Fågel lanserade sin nya Matfågelrapport med fokus på kost och hälsa.

– Svensk kyckling stämmer väl överens med de näringsrekommendationer som Livsmedelsverket ställer på ett hälsosamt livsmedel: Ett högt proteinvärde, stor andel vitaminer och mineraler samt ett lågt innehåll av mättat fett, salt och enkla sockerarter, säger Stina Nordqvist, dietist på Svensk Fågel.

I Matfågelrapporten presenteras de senaste studierna och forskningen kring det vita köttet. Rapporten kommer att göras årligen med olika fokusområden.

– Många vet att kyckling är hälsosamt, men kanske inte på vilket sätt. Hälsa och hållbarhet går hand i hand och rapporten genomlyser också vårt tuffa hållbarhetsarbete som har minskat vårt klimatavtryck med nästan 20 procent. Nu ser vi fram emot att Livsmedelsverket lyfter vårt hållbarhetsarbete inför de Svenska Kostråden som presenteras under våren 2024, säger Maria Donis.

Ipsos undersökning genomfördes bland svenska folket den 9-13 augusti 2023.

Svensk kyckling – hälsa och hållbarhet i korthet:
• har högt proteinvärde, mycket fibrer, stor andel vitaminer och mineraler samt lågt innehåll av mättat fett.
• är naturligt hälsosamt och fettsnålt och kan använda Livsmedelsverkets Nyckelhålsmärkning.
• består av fullvärdigt protein och innehåller naturligt alla de nio essentiella fettsyrorna.
• har minskat sitt klimatavtryck med 20 procent på tio år. Det gör kyckling till det köttslag som gör minst klimatavtryck.
• Var tredje kycklinggård drivs i dag av solceller och nästan lika många har vindkraft. Majoriteten har ett eget kretslopp på gården.

Matfågelrapporten 2023 kan laddas ner här

Läs vidare

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado

Framtidsgården Viken ska bana väg för framtidens jordbruk

Lantmännen ska tillsammans med Arla utveckla framtidens mjölkproduktion på Framtidsgården Viken.
kor

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado