73 procent av svenskarna vill att kycklingen ska vara svensk, vilket är en femprocentig ökning sedan förra året. Det visar en ny undersökning, som presenterades i samband med lanseringen av Svensk Fågels Matfågelrapport.
De viktigaste skälen, som anges för att välja svensk kyckling, är att det är viktigt med en inhemsk produktion och att stötta bönderna.
– Även om priset fortsatt är viktigt, har betydelsen av att kycklingen är svensk ökat mer än pris. Dessutom anser 75 procent att skolmaten ska vara tillagad av svenska råvaror, vilket är sex procent fler än förra året. Flera av respondenterna vill att maten i förskola och skola ska vara näringsrik och hälsosam. Här passar svensk matfågel perfekt, säger Maria Donis, vd i Svensk Fågel.
Undersökningen från Ipsos presenterades på ett seminarium i Stockholm, där Svensk Fågel lanserade sin nya Matfågelrapport med fokus på kost och hälsa.
– Svensk kyckling stämmer väl överens med de näringsrekommendationer som Livsmedelsverket ställer på ett hälsosamt livsmedel: Ett högt proteinvärde, stor andel vitaminer och mineraler samt ett lågt innehåll av mättat fett, salt och enkla sockerarter, säger Stina Nordqvist, dietist på Svensk Fågel.
I Matfågelrapporten presenteras de senaste studierna och forskningen kring det vita köttet. Rapporten kommer att göras årligen med olika fokusområden.
– Många vet att kyckling är hälsosamt, men kanske inte på vilket sätt. Hälsa och hållbarhet går hand i hand och rapporten genomlyser också vårt tuffa hållbarhetsarbete som har minskat vårt klimatavtryck med nästan 20 procent. Nu ser vi fram emot att Livsmedelsverket lyfter vårt hållbarhetsarbete inför de Svenska Kostråden som presenteras under våren 2024, säger Maria Donis.
Ipsos undersökning genomfördes bland svenska folket den 9-13 augusti 2023.
Svensk kyckling – hälsa och hållbarhet i korthet:
• har högt proteinvärde, mycket fibrer, stor andel vitaminer och mineraler samt lågt innehåll av mättat fett.
• är naturligt hälsosamt och fettsnålt och kan använda Livsmedelsverkets Nyckelhålsmärkning.
• består av fullvärdigt protein och innehåller naturligt alla de nio essentiella fettsyrorna.
• har minskat sitt klimatavtryck med 20 procent på tio år. Det gör kyckling till det köttslag som gör minst klimatavtryck.
• Var tredje kycklinggård drivs i dag av solceller och nästan lika många har vindkraft. Majoriteten har ett eget kretslopp på gården.
Matfågelrapporten 2023 kan laddas ner här