Biodlarna stärker kvaliteten på svensk honung

PUBLICERAD: 27 juni 2023
UPPDATERAD: 27 juni
Foto: Pressbild

Sveriges Biodlares Riksförbund, Biodlarna, uppdaterar Honungsbedömningsreglementet, som fastställer standarder och kriterier för att säkerställa kvaliteten på svensk honung.

Reglementet omfattar olika aspekter av honungens egenskaper, inklusive renhet, konsistens, vattenhalt, lukt, smak, färg och förpackning.

– Genom den här uppdateringen vill vi främja den svenska honungens unika kvaliteter och variationer samt värna lokal biodling. Vi hoppas även att grossister, detaljister och konsumenter kommer att efterfråga kvalitetsintyget vid köp av honung, eftersom det tyvärr förekommer mycket fusk när det gäller importerad honung, säger Pelle Lundblad, ordförande i Biodlarnas kvalitetsgrupp.

För att bedöma honungen lämnar biodlare in sina honungsprover till sina respektive biodlarföreningar. Proverna utvärderas sedan enligt de kriterier som anges i reglementet. Genom att genomgå denna bedömningsprocess kan biodlarna erhålla ett kvalitetsintyg som bekräftar att deras honung är av hög kvalitet. En godkänd honungsbedömning ger också biodlare möjlighet att använda Sveriges Biodlares Riksförbunds välkända honungsetikett på sina produkter.

– Konsumenterna kan känna sig helt trygga när de köper honung med Biodlarnas etikett. Svensk honung är av hög kvalitet, en äkta naturprodukt, varsamt behandlad av biodlaren och helt utan tillsatser, säger Björn Dahlbäck, ordförande i Biodlarna.

Läs vidare

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker