Bohusläns blåmusslor ursprungsskyddas av EU

PUBLICERAD: 21 juni 2023
UPPDATERAD: 21 juni
Bohusläns blåmusslor har nu ursprungsskyddats av EU. Foto: Jonas Wettre

Blåmusslor (Mytilus edulis) som odlas i Skagerraks havsvatten i den bohuslänska skärgården har ursprungsskyddats av EU (SUB) under namnet Bohusläns blåmusslor.

Bohusläns blåmusslor odlas genom långlinemetoden. Mussellarver som lever fritt i havsvattnet sätter sig på odlingsbanden och utvecklar sig till färdiga musslor på ett år. Musslorna livnär sig på växtplankton som förekommer naturligt i havet.

– Bohusläns blåmusslor är ett gott exempel i raden av fina livsmedel som fått en skyddad EU-beteckning det senaste året. Märkningen är en kvalitetsstämpel och det finns stora möjligheter för utveckling av den geografiska identiteten med fler nöjda turister, konsumenter och producenter, säger Camilla Bender Larson, näringsutvecklare på Jordbruksverket.

Bohusläns blåmusslor skördas när musslorna är minst 15 månader. De sköljs med havsvatten och kyls så snabbt som möjligt innan de förpackas i nät och lådor för försäljning.

Livsmedel och jordbruksprodukter som har ett tydligt geografiskt ursprung kan få produktnamnet skyddat av EU, antingen med en skyddad ursprungsbeteckning, SUB, eller en skyddad geografisk beteckning, SGB.

Nu får den traditionella efterrätten Kullings kalvdans skyddad geografisk beteckning. Rätten tillagas hantverksmässig i Gäsene och Kullings härader i södra delen av Västergötland av råmjölk från kor. Råmjölkens höga proteinhalt gör att mjölken stelnar vid uppvärmning, därför tillsätts inga förtjockningsmedel, mjöl eller ägg, utan mjölken smaksätts med salt, socker, vanilj, kanel eller kardemumma. Kullings kalvdans är slät, enligt beskrivningen i den skyddade märkningen.

– Det är roligt att ett mathantverk som bygger på lång tradition och hantverksskicklighet får den uppmärksamhet som det förtjänar. Vi gläds med producenterna av Kullings kalvdans att EU-kommissionen nu tilldelat den en skyddad geografisk beteckning, säger Camilla Bender Larson.

Svenska produkter och livsmedel som har skyddad geografisk beteckning SGB
Bruna bönor från Öland
Kullings kalvdans
Sörmlands Ädel
Skånsk spettkaka
Svensk Vodka
Svensk Punsch
Svensk Akvavit
Sveciaost
Värmländskt skrädmjöl
Äkta Gränna Polkagrisar

Svenska produkter och livsmedel som har ursprungsbeteckning SUB
Bohusläns blåmusslor
Grebbestadostron
Hånnlamb, kött från gutefår
Kalix Löjrom
Rökt Vättersik
Upplandskubb
Vänerlöjrom
Wrångebäcksost

Läs mer om skyddad EU-beteckning här

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt

Nytt samarbete om fossilfri mineralgödsel

Lantmännen och Arla har tecknat ett avtal om fossilfri mineralgödsel, som ska minska lantbrukets klimatavtryck.
mineralgödsel

BUBS lanseras på den amerikanska marknaden

Orkla Snacks lanserar godisvarumärket BUBS på den amerikanska marknaden under hösten 2025.
Bubs i godisskål