Bohusläns blåmusslor ursprungsskyddas av EU

PUBLICERAD: 21 juni 2023
UPPDATERAD: 21 juni
Bohusläns blåmusslor har nu ursprungsskyddats av EU. Foto: Jonas Wettre

Blåmusslor (Mytilus edulis) som odlas i Skagerraks havsvatten i den bohuslänska skärgården har ursprungsskyddats av EU (SUB) under namnet Bohusläns blåmusslor.

Bohusläns blåmusslor odlas genom långlinemetoden. Mussellarver som lever fritt i havsvattnet sätter sig på odlingsbanden och utvecklar sig till färdiga musslor på ett år. Musslorna livnär sig på växtplankton som förekommer naturligt i havet.

– Bohusläns blåmusslor är ett gott exempel i raden av fina livsmedel som fått en skyddad EU-beteckning det senaste året. Märkningen är en kvalitetsstämpel och det finns stora möjligheter för utveckling av den geografiska identiteten med fler nöjda turister, konsumenter och producenter, säger Camilla Bender Larson, näringsutvecklare på Jordbruksverket.

Bohusläns blåmusslor skördas när musslorna är minst 15 månader. De sköljs med havsvatten och kyls så snabbt som möjligt innan de förpackas i nät och lådor för försäljning.

Livsmedel och jordbruksprodukter som har ett tydligt geografiskt ursprung kan få produktnamnet skyddat av EU, antingen med en skyddad ursprungsbeteckning, SUB, eller en skyddad geografisk beteckning, SGB.

Nu får den traditionella efterrätten Kullings kalvdans skyddad geografisk beteckning. Rätten tillagas hantverksmässig i Gäsene och Kullings härader i södra delen av Västergötland av råmjölk från kor. Råmjölkens höga proteinhalt gör att mjölken stelnar vid uppvärmning, därför tillsätts inga förtjockningsmedel, mjöl eller ägg, utan mjölken smaksätts med salt, socker, vanilj, kanel eller kardemumma. Kullings kalvdans är slät, enligt beskrivningen i den skyddade märkningen.

– Det är roligt att ett mathantverk som bygger på lång tradition och hantverksskicklighet får den uppmärksamhet som det förtjänar. Vi gläds med producenterna av Kullings kalvdans att EU-kommissionen nu tilldelat den en skyddad geografisk beteckning, säger Camilla Bender Larson.

Svenska produkter och livsmedel som har skyddad geografisk beteckning SGB
Bruna bönor från Öland
Kullings kalvdans
Sörmlands Ädel
Skånsk spettkaka
Svensk Vodka
Svensk Punsch
Svensk Akvavit
Sveciaost
Värmländskt skrädmjöl
Äkta Gränna Polkagrisar

Svenska produkter och livsmedel som har ursprungsbeteckning SUB
Bohusläns blåmusslor
Grebbestadostron
Hånnlamb, kött från gutefår
Kalix Löjrom
Rökt Vättersik
Upplandskubb
Vänerlöjrom
Wrångebäcksost

Läs mer om skyddad EU-beteckning här

Läs vidare

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker