Bohusläns blåmusslor ursprungsskyddas av EU

PUBLICERAD: 21 juni 2023
UPPDATERAD: 21 juni
Bohusläns blåmusslor har nu ursprungsskyddats av EU. Foto: Jonas Wettre

Blåmusslor (Mytilus edulis) som odlas i Skagerraks havsvatten i den bohuslänska skärgården har ursprungsskyddats av EU (SUB) under namnet Bohusläns blåmusslor.

Bohusläns blåmusslor odlas genom långlinemetoden. Mussellarver som lever fritt i havsvattnet sätter sig på odlingsbanden och utvecklar sig till färdiga musslor på ett år. Musslorna livnär sig på växtplankton som förekommer naturligt i havet.

– Bohusläns blåmusslor är ett gott exempel i raden av fina livsmedel som fått en skyddad EU-beteckning det senaste året. Märkningen är en kvalitetsstämpel och det finns stora möjligheter för utveckling av den geografiska identiteten med fler nöjda turister, konsumenter och producenter, säger Camilla Bender Larson, näringsutvecklare på Jordbruksverket.

Bohusläns blåmusslor skördas när musslorna är minst 15 månader. De sköljs med havsvatten och kyls så snabbt som möjligt innan de förpackas i nät och lådor för försäljning.

Livsmedel och jordbruksprodukter som har ett tydligt geografiskt ursprung kan få produktnamnet skyddat av EU, antingen med en skyddad ursprungsbeteckning, SUB, eller en skyddad geografisk beteckning, SGB.

Nu får den traditionella efterrätten Kullings kalvdans skyddad geografisk beteckning. Rätten tillagas hantverksmässig i Gäsene och Kullings härader i södra delen av Västergötland av råmjölk från kor. Råmjölkens höga proteinhalt gör att mjölken stelnar vid uppvärmning, därför tillsätts inga förtjockningsmedel, mjöl eller ägg, utan mjölken smaksätts med salt, socker, vanilj, kanel eller kardemumma. Kullings kalvdans är slät, enligt beskrivningen i den skyddade märkningen.

– Det är roligt att ett mathantverk som bygger på lång tradition och hantverksskicklighet får den uppmärksamhet som det förtjänar. Vi gläds med producenterna av Kullings kalvdans att EU-kommissionen nu tilldelat den en skyddad geografisk beteckning, säger Camilla Bender Larson.

Svenska produkter och livsmedel som har skyddad geografisk beteckning SGB
Bruna bönor från Öland
Kullings kalvdans
Sörmlands Ädel
Skånsk spettkaka
Svensk Vodka
Svensk Punsch
Svensk Akvavit
Sveciaost
Värmländskt skrädmjöl
Äkta Gränna Polkagrisar

Svenska produkter och livsmedel som har ursprungsbeteckning SUB
Bohusläns blåmusslor
Grebbestadostron
Hånnlamb, kött från gutefår
Kalix Löjrom
Rökt Vättersik
Upplandskubb
Vänerlöjrom
Wrångebäcksost

Läs mer om skyddad EU-beteckning här

Läs vidare

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado

Framtidsgården Viken ska bana väg för framtidens jordbruk

Lantmännen ska tillsammans med Arla utveckla framtidens mjölkproduktion på Framtidsgården Viken.
kor

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado