Nya NNR: Mindre kött, mer växtbaserat och mer fisk

PUBLICERAD: 20 juni 2023
UPPDATERAD: 20 juni
Av hälsoskäl bör vi äta högst 350 gram rött kött per vecka, enligt nya NNR. Foto: Bo Wallteg

Den 20 juni lanseras Nordiska ministerrådets nya nordiska näringsrekommendationer (NNR), som för första gången innehåller vetenskapliga rekommendationer för både hälsa och miljö. Rekommendationen är en mer växtbaserad kosthållning, mer fisk och mindre kött på tallriken.

Cirka 400 forskare och experter har gått igenom den senaste forskningen om mat och hälsa och undersökt hälsoeffekterna av 36 näringsämnen och 15 livsmedelsgrupper.

– Eftersom Livsmedelsverkets arbete grundas på vetenskap är det viktigt att vi har koll på den mest aktuella forskningen. Men det är svårt för ett litet land som Sverige att på egen hand göra det omfattande arbete som krävs. Därför är det effektivt att de nordiska länderna arbetar tillsammans, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Rapporten Nordiska Näringsrekommendationerna 2023 förordar en huvudsakligen växtbaserad kost med mycket grönsaker, frukt, bär, baljväxter, potatis och fullkorn samt ett stort intag av fisk och nötter, ett måttligt intag av mjölkprodukter med låg fetthalt, en begränsad mängd rött och vitt kött och ett minimalt intag av processat kött, alkohol och processade livsmedel med höga halter av fett, salt och socker.

NNR rekommenderar att konsumtionen av rött kött inte överskrider 350 gram per vecka av hälsoskäl. Av miljöskäl borde konsumtionen vara avsevärt mindre.

– En viktig slutsats är att det som är bra att äta för hälsan på det stora hela också är bra för miljön och klimatet, det vill säga att äta grönare och mindre kött. Det liknar väldigt mycket de kostråd vi redan har i Sverige. I debatten om nya NNR verkar det finnas en missuppfattning om att rekommendationerna skulle innebära att alla borde bli vegetarianer. Så är det inte. Däremot skulle många behöva äta mindre kött för hälsans skull, säger Åsa Brugård Konde.

I höst startar Livsmedelsverket arbetet med att uppdatera kostråden med utgångspunkt från NNR. I det arbetet bedöms också specifika förhållanden i Sverige, bland annat hur svenskarna äter idag, mattraditioner, hur ohälsan kopplad till mat ser ut och hur maten produceras.

Eftersom Sverige var först i världen med att väga in miljöaspekter i de nuvarande kostråden, som togs fram 2015, tror inte Åsa Brugård Konde att de nya NNR kommer att innebära så stora förändringar.

Nordiska näringsrekommendationerna 2023, NNR2023
För nio näringsämnen har det rekommenderade intaget eller referensvärden ändrats väsentligt jämfört med den förra utgåvan: vitamin E, vitamin B6, folat, vitamin B12, vitamin C, tiamin, calcium, zink och selen.
Baljväxter: Större konsumtion rekommenderas, främst på grund av miljöaspekter.
Alkohol: Eftersom ingen säker gräns för alkoholkonsumtion kan ges, är rekommendationen att alla ska undvika att dricka alkohol eller ha ett lågt intag.
Spannmål: Ökat intag av fullkorn stöttas av både inverkan på hälsan och miljöpåverkan. Det rekommenderas att man äter minst 90 gram fullkorn per dag.
Grönsaker, frukt och bär: Totalt rekommenderas 500-800 gram eller mer per dag av olika grönsaker, frukt och bär.
Fisk: Ökat intag av fisk från hållbart förvaltade bestånd stöttas av både inverkan på hälsan och miljöpåverkan. Rekommendationen är 300-450 gram/vecka, varav minst 200 gram/vecka fet fisk.
Rött kött: Av hälsoskäl rekommenderas att konsumtionen av rött kött inte överskrider 350 gram/vecka. Mängden processat rött kött bör vara så låg som möjligt. Av miljöskäl borde konsumtionen av rött kött vara avsevärt lägre än 350 gram.

Nordic Nutrition Recommendations 2023 kan laddas ner här
Nordiska ministerrådets pressmeddelande kan laddas ner här

Läs vidare

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.

Senaste nytt

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.