Livsmedelsverket tar hjälp av medborgarpanel

PUBLICERAD: 19 juni 2023
UPPDATERAD: 19 juni
Drygt 60 personer ingår i medborgarpanelen som har tagit fram förslag på hur det ska bli enklare att äta mer hållbart för hälsan och miljön. Fotograf: Patrik Lundin

Mer kunskap om hållbar mat i skolan, mer regler kring marknadsföring av onyttig mat och sänkt moms på frukt och grönt. Det var några av förslagen från Sveriges första nationella medborgarpanel. Nu tas idéerna vidare i ett regeringsuppdrag om hållbar livsmedelskonsumtion.

Under våren har drygt 60 personer tagit fram förslag på hur det ska bli enklare att äta mer hållbart för hälsan och miljön. 40 förslag har överlämnades till Livsmedelsverket och några av de mest populära är att utöka hemkunskapen till alla årskurser och omformulera ämnet så att det omfattar hållbarhetsperspektiv, miljö, praktisk odling, hälsa, produktion och tillagning med praktiska moment samt att använda ekonomiska incitament, som sänkta momssatser, på basvaror, frukt och grönsaker och främja konsumtionen av hållbar mat och närodlade råvaror. Höjda momssatser för högprocessad och onyttig mat kan också övervägas, enligt förslagen. Medborgarpanelen vill även förbjuda försäljningsställen att slänga mat som går att äta, utan att först ha erbjudit den till reducerat pris.

– Det här ger en inblick i vad människor som fått sätta sig in i ämnet tycker är viktigt för att det ska bli lättare för alla att äta mer hållbart för hälsan och miljön. Förslagen är unika eftersom det är första gången som en medborgarpanel ger inspel till myndigheters arbete i Sverige. Nu går vi vidare med förslagen inom ramen för regeringsuppdraget. Vi ska också utvärdera och sprida kunskap om själva metoden, säger Irene Blom, som är projektledare för medborgarpanelen.

Förslagen blir ett av många olika underlag i regeringsuppdraget ”Uppdrag om insatser för hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion” som Livsmedelsverket har tillsammans med Folkhälsomyndigheten. Uppdraget handlar om att ta fram förslag till nationella mål och insatsområden för en hållbar livsmedelskonsumtion och ska redovisas i början av 2024.

Genom medborgarpanelen provar Livsmedelsverket ett för svenska myndigheter nytt sätt att arbeta med delaktighet i en fråga som rör alla, det vill säga hållbar livsmedelskonsumtion. Livsmedelsverkets medborgarpanel har gjorts med hjälp av företaget Digidem lab, som är experter på denna metod.

Läs mer om medborgarpanelen här

Läs vidare

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker