
Biodlare runt om i Sverige tappar nu den första honungen och säljer den som en unik primör. Begreppet primörhonung lanserades av Svenska Bin 2016.
Svenska Bin och Biodlingsföretagarna satsar på att göra primörhonungen och tiden strax före midsommar till en viktig säsongspremiär liknande de som finns för sparris, potatis och jordgubbar.
Primörhonung kallas den honung som skördas på våren, försommaren och runt midsommar. Genom att primörhonungen vare sig lagrats, rörts eller värmts upplever många den som speciellt smakintensiv och blommig. Honungen håller sig oftast flytande i några veckor och kristalliseras sedan naturligt. Den honung som finns i butik under hela året är oftast ympad eller rörd för att behålla sin finkorniga och smidiga konsistens.
Hur olika honungars konsistens utvecklas beror dels på vilka sockerarter det finns i den nektar honungen är gjord av, dels hur den behandlas medan den stelnar. En hög andel fruktos i nektarn ger en honung som håller sig flytande länge, medan hög andel glukos ger en fastare honung. All honung är flytande när den skördas ur bikupan.
I år anordnas tre provningar av primörhonung i Stockholm den 20, 27 och 29 juni. Med Primörhonungssläppet vill biodlarna visa att försommarens första honung är lika attraktiv, festlig och unik som den första potatisen, sparrisen och jordgubbarna eller Beaujolais Noveau för fransmännen.