Antalet tillverkare av alkoholhaltiga drycker i Sverige fortsatte att öka under 2022. Vid årsskiftet fanns 750 registrerade tillverkare av öl, sprit, cider och vin. Av dem är närmare 20 producenter av whisky och närmare 50 av gin.
Netto ökade antalet dryckesproducenter under 2022 med 21 till 750. Antalet nystartade företag var emellertid större – 48 nya tillverkare registrerades under året, samtidigt som 21 föll bort på grund av samgåenden, konkurs eller avregistrering.
– Utvecklingen de senaste åren är extra glädjande då coronapandemin ledde till begränsningar och intäktsbortfall för restaurang- och besöksnäringarna, vilka är mycket viktiga för dryckesbranschen. Att så många i det läget har vågat ta steget för att starta tillverkning vittnar om ett brinnande och långsiktigt engagemang hos dryckesentreprenörerna, säger Sara Sundqvist, generalsekreterare, Sveriges Producenter Av Alkoholdrycker, SPAA.
Dryckesbranschen är en startup-bransch. Så sent som 2010 fanns det 90 dryckesproducenter, sedan dess har närmare 660 nya startat – en ökning med 733 procent. Flertalet är små, med färre än fem anställda, oftast med en starkt lokal förankring.
Ölbryggerier är klart flest och utgör drygt 70 procent av dryckestillverkarna, men den i särklass största ökningen de senaste åren har skett bland tillverkare av spritdrycker. Sedan 2020 har antalet registrerade tillverkare ökat med 40 procent till 120.
Historiskt har svensk sprittillverkning främst bestått av brännvin, vodka, akvavit och punsch, men i dag finns närmare 20 svenska whiskytillverkare och uppemot 50 ginproducenter.
– Det är fantastiskt roligt med så många nya entreprenörer som med passion och kreativitet skapar nya innovativa och högkvalitativa drycker. För mig är det uppenbart att det finns en enorm potential i dryckestillverkning och en möjlighet för tillväxt över hela landet, säger Thomas Larsson, Senior Advisor, styrelseledamot i SPAA, High Coast Destilleri och Hernö Gin.
Antalet tillverkare av cider har ökat starkt det senaste decenniet, men under 2022 stannade tillväxten av. Vid utgången av året fanns 54 registrerade producenter. Kategorin omfattar även tillverkare av glögg och mjöd.
Sverige är ett ungt vinland. I början av 2000-talet var det bara en handfull entusiaster som gjorde vin i Sverige, men sedan dess har intresset ökat markant. Vid utgången av 2022 fanns 64 registrerade tillverkare av vin, varav flertalet gör vin av druvor. De senaste fem åren har det tillkommit ett 20-tal.
Mer än hälften av vingårdarna finns i Skåne. Den samlade svenska arealen för vinodling uppskattas till cirka 100 hektar, men väntas öka kraftigt de närmaste åren. Entreprenören och sportbilstillverkaren Christian von Koenigsegg står bakom den största satsningen på svenskt vin och den största i världen 2022 med 85 000 vinstockar på 20 hektar i Ängelholms och Båstads kommun.
Källa: Dryckesrapporten 2023, som är gjord på uppdrag av LRF Lokal Mat och Dryck, Föreningen Svenskt Vin, Sveriges Oberoende Bryggerier och Sveriges Producenter Av Alkoholdrycker, SPAA. Rapporten bygger på statistik från SCB:s Företagsregister och Föreningen Svenskt Vin, samt egen bearbetning. Hela rapporten kan laddas ner här