Vegofärsen kan bli en järnfälla

PUBLICERAD: 25 maj 2023
UPPDATERAD: 8 juni
Deltagande vegofärser i Testfaktas undersökning. Deltagarna i testet. Foto: Rickard Kilström

Testfaktas test av 14 vegofärser visar att kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn och zink hämmas av den så kallade fytinsyran, som bland annat förekommer i baljväxter.

Testfakta har testat 14 olika fabrikat av fryst vegofärs på den svenska marknaden för att undersöka hur väl den tillgodoser behovet av olika näringsämnen jämfört med köttfärs. Testet omfattar både en kemisk analys av ingående näringsämnen och en bedömning av smak, doft, konsistens och utseende.

Den näringsmässiga analysen har kartlagt färsernas energiinnehåll, proteinsammansättning samt nivåer av vitamin B12, selen, zink och järn.

När det handlar om energiinnehåll visar analysen att så mycket som 50-60 procent energin kan komma från kolhydrater, något som helt saknas i kött. Däremot är fetthalten oftast betydligt lägre, där merparten ligger långt under nötfärsens 10 procent. Undantaget är Beyond Meat med 17 procent fett.

Proteininnehållet varierar stort, där några ligger i nivå med nötfärsen medan andra når knappt hälften av nötfärsens nivå.

Ingen av vegofärserna bidrar näringsmässigt med vitamin B12, till skillnad från nötfärsen. Innehållet av järn och zink varierar stort i de olika vegofärserna, där några ligger väl i nivå med nötfärsen och andra betydligt lägre. För att få en rättvisande bild av näringsupptaget har även mängden fytinsyra analyserats. Fytinsyra, som förekommer naturligt i bönor och baljväxter, har en hämmande effekt på kroppens förmåga att tillgodogöra sig bland annat järn och zink.

Analysresultatet av fytinsyra och dess effekt på biotillgängligheten, det vill säga kroppens förmåga att tillgodogöra sig vegofärsernas innehåll av järn och zink, har beräknats av Inger-Cecilia Mayer Labba, som forskar på de hälsoeffekter som uppstår när animaliskt protein byts ut till vegetariskt. Hon konstaterar att vegofärserna genomgående har en låg biotillgänglighet jämfört med nötfärsen.

– På de här nivåerna kanske det handlar om 3-4 procent av innehållet som kroppen kommer att kunna ta upp. Det kan jämföras med järn från kött där man brukar räkna med en absorption strax över 20 procent. Det blir med andra ord en stor skillnad även när det totala innehållet av järn och zink är högre i den vegetariska produkten. Det här visar tydligt på behovet av förnyade processmetoder som möjliggör att näringen i produkterna bättre tas upp av kroppen, säger Inger-Cecilia Mayer Labba.

Den kemiska analysen av ingående näringsämnen har genomförts av finska Measurlabs och den sensoriska analysen av Testfaktas egen smakpanel.

Följande fabrikat har testats: Ica Naturell Sojafärs, Hälsans kök Vegan sojafärs, GoGreen Vegofärs, Garant Vego sojafärs, Anamma Vegofärs, Oumph! Formbar färs, Coop Vegofärs, Vermondo Formbar vegofärs, Beyond Meat Beyond Mince, Scan Vegofärs, Färsodlarna Svenskodlad vegofärs, Quorn Ovo-vegetarisk färs, Aloba Plantbaserad formbar färs samt Ikea Världsklok.

Läs vidare

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

Circle K testar ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
DSC_2106HR (4)

Spendrups ska börja återvinna kolsyra

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en anläggning för återvinning av kolsyra.
Bild på kolsyreanläggning till prm 230206

Senaste nytt

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

Circle K testar ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
DSC_2106HR (4)

Spendrups ska börja återvinna kolsyra

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en anläggning för återvinning av kolsyra.
Bild på kolsyreanläggning till prm 230206