De vinner Icas Entreprenörspris 2023

PUBLICERAD: 22 maj 2023
UPPDATERAD: 24 maj
Vinnarna av Icas Entreprenörspris 2023: Från vänster Containing Greens och Pensionatet. Foto: Pressbild

För sjätte året i rad delas Icas Entreprenörspris ut för att hylla företagare som gör skillnad för sitt närområde. Utifrån hundratals nominerade från hela Sverige har två företag från Norrbotten valts ut som årets vinnare. 

Icas Entreprenörspris delas årligen ut i två kategorier: Årets lokala hjälte och Årets lokala hjälte junior, som utmärker en entreprenör upp till 25 år. Årets lokala hjälte tilldelas det Piteåbaserade besöksmålet Pensionatet och Årets lokala hjälte junior går till Containing Greens i Luleå, som utvecklar vertikala hydroponiska odlingssystem.

– Gemensamt för årets vinnare är att de med själ och hjärta får sina närområden att utvecklas och växa – Pensionatet med sin kreativa oas i Piteå, och Containing Greens genom att möjliggöra färska, närodlade och klimatsmarta grönsaker oavsett årstid, säger Nina Jönsson, vd för Ica Gruppen och juryns ordförande.

Årets lokala hjälte går till Lisa Hellmér och My Bergström som tillsammans har utvecklat det populära besöksmålet Pensionatet – en hub för lokala innovatörer, kreatörer och kulturfrämjare. Förutom pensionat finns det idag även en studio, en keramikverkstad, coworking-space och ett bageri. Målet är att skapa plats för möten, människor och mat – och att fånga känslan av det som definierar Piteå.

Årets lokala hjälte junior går till Containing Greens i Luleå. Det var när Moa Johansson, Adrian Mellgren och Ellinor Emilsson träffades på idéutvecklingsprogrammet LTU Business Sommar som de insåg att 95 procent av Norrbottens frukter och grönsaker importerades. Tillsammans började de titta på alternativa lösningar och har med hjälp av spillvärme från serverhallar och resurseffektiva hydroponiska odlingssystem utvecklat en teknik som möjliggör färska, närodlade grönsaker oavsett årstid. Idag utvecklas tekniken tillsammans med styrelseordförande Andreas Eklund och målet är att tillsammans skala upp verksamheten.

– Tänk att det som startade som ett studentprojekt nu får ta emot Icas Entreprenörspris. Det här ger oss verkligen motivation att fortsätta utveckla Containing Greens. Tillsammans kan vi bidra till en bättre värld, där vi inte behöver frakta grönsaker jorden runt, utan faktiskt tar vara på det vi har runt omkring oss, säger Moa Johansson.

Juryns vinnarmotiveringar
Besöksmålet Pensionatet:
Årets lokala hjälte tilldelas Lisa Hellmér och My Bergström, som med sitt pensionat har visat vad ett lokalt företagande betyder i praktiken. I sann entreprenöriell anda har de fyllt villaområdet Malmgatan med liv och lyckats skapa en kreativ oas med flertalet verksamheter. Det som började med ett litet Bed & Breakfast är idag en av Piteås viktigaste mötesplatser.

Containing Greens:
Årets lokala hjälte junior tilldelas Moa Johansson, Adrian Mellgren och Ellinor Emilsson. Med hjälp av spillvärme från serverhallar och resurseffektiva hydroponiska odlingssystem har de bevisat att framtiden är full av möjligheter – och att ett hållbart matsystem kan innefatta färska, närodlade grönsaker oavsett årstid eller breddgrad.

Vinstsumman är 100 000 kronor i respektive kategori och vinnarna har utsetts genom en öppen omröstning och av en jury bestående av Nina Jönsson, vd Ica Gruppen, Anna-Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas Riksförbund, Sara Rosengren, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, Noel Abdayem, entreprenör och grundare av The Humble Co, Petra Peters, partneransvarig på Ung Företagsamhet samt Petter Nilsson, handlare på Ica Nära Riksgränsen.

Läs vidare

Grüne Woche 2023: Positiv respons för svenska ekoprodukter

Tyskarnas intresse för svenska ekoprodukter är fortsatt stort.
Bild1

Tetra Pak satsar på utveckling av alternativa proteiner

Tetra Paks satsning på "New Food" har fokus på fermenteringsbaserade processer i en bioreaktor.
Unknown-9

100 ton kaffe får ny förpackning

Löfbergs nya mer klimatvänliga förpackning i monolaminat är nu tillgänglig för volymprodukter.
Löfbergs förpackning

Kent Persson vald till ny ordförande för SVL

Sprit & Vinleverantörsföreningens nya ordförande har en bakgrund som partisekreterare för Moderaterna.
kent profilbild

Senaste nytt

Grüne Woche 2023: Positiv respons för svenska ekoprodukter

Tyskarnas intresse för svenska ekoprodukter är fortsatt stort.
Bild1

Tetra Pak satsar på utveckling av alternativa proteiner

Tetra Paks satsning på "New Food" har fokus på fermenteringsbaserade processer i en bioreaktor.
Unknown-9

100 ton kaffe får ny förpackning

Löfbergs nya mer klimatvänliga förpackning i monolaminat är nu tillgänglig för volymprodukter.
Löfbergs förpackning

Klimatvänligare Lome-kött lanseras på Hemköp

Lome-köttet kommer från kor som har fått ett algbaserat fodertillskott.
1*HC5saDDUmKUExa2TDomRrQ