Lantmännen ökar produktionen av veteprotein

PUBLICERAD: 15 maj 2023
UPPDATERAD: 17 maj
Lantmännen Biorefineries i Norrköping. Foto: Filip Lundahl

Lantmännen Biorefineries har invigt sin nya produktionsanläggning för utvinning av veteprotein i Norrköping. Det innebär att produktionskapaciteten ökar markant.

Enligt Lars-Gunnar Edh, chef för Lantmännen division Energi, finns en stor efterfrågan på svenskt veteprotein (gluten), både nationellt och internationellt.

Investeringen på 800 miljoner kronor innebär en avsevärd expansion av Lantmännens verksamhet i Norrköping och ett 30-tal nya medarbetare har anställts.

– Genom denna investering förstärker vi robustheten i svensk livsmedelsproduktion och ökar exportmöjligheterna, samtidigt som vi skapar ytterligare värde från den svenska åkermarken och våra medlemmars gårdar. Det är ännu en viktig milstolpe i Lantmännens strategi från jord till bord, säger Magnus Kagevik, vd och koncernchef på Lantmännen.

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland