Skolor utvecklar hållbar och hälsosam mat med WWF

PUBLICERAD: 8 maj 2023
UPPDATERAD: 17 maj
Tomtebogårds skolas trädgård. Foto: Pressbild WWF

Genom det EU-finansierade projektet SchoolFood4Change får skolor i Umeå och Malmö och runt 3 000 andra europeiska skolor chansen att skapa mer hållbar och hälsosam skolmat i samarbete med WWF.

I januari 2022 startades SchoolFood4Change tillsammans med WWF, Umeå kommun, Malmö Stad och 40 övriga partners spridda över Europa. Målet är att engagera 600 000 barn och ungdomar i tolv europeiska länder och skapa en hållbar förändring i hela matsystemet.

Under det första året har projektgrupperna i Malmö och Umeå engagerat skolor och lagt grunden för skiftet mot mer hållbar mat. Projektet har också utvecklat konceptet Hela skolan för hållbar mat och kartlagt skolmåltiderna i de 12 projektländerna. Genom konceptet kan skolorna stärka eleverna med både praktiska och teoretiska kunskaper för en hållbar livsstil.

 Vi märker att detta ligger helt rätt i tiden. I tuffa ekonomiska tider med prishöjningar på mat, brist på olika råvaror och en klimatkris som vi inte kan blunda för så blir frågan om hållbar skolmat för alla ännu mer aktuell. Barn och unga i förskolor och skolor är helt klart med på tåget, säger Ulrika Backlund, projektledare på WWF Sverige.

Under 2023 kommer ett 80-tal skolor i Europa att testa nya sätt att arbeta med mat och skolmåltider. I Sverige är i nuläget 5 skolor i Malmö och 15 i Umeå redo att på olika sätt börja delta i projektet. En av dem är Tomtebogårds skola i Umeå.

– Vi kände att vi ville ha en nystart och därför gick vi med i det här projektet. Vi har en skolträdgård där vi ska satsa på mer närproducerat och närodlat i skolmaten i tätt samarbete med elever och Måltidsservice. En idé vi har är att skicka med en utmaning med eleverna hem över helgerna där de få till uppgift att testa olika smakprovningar tillsammans med sina familjer som vi sedan följer upp under skoltid, säger Maria Roshed Sandström, fritidspedagog på Tomtebogårds skola.

Mer information om SchoolFood4Change finns här

Läs vidare

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado

Framtidsgården Viken ska bana väg för framtidens jordbruk

Lantmännen ska tillsammans med Arla utveckla framtidens mjölkproduktion på Framtidsgården Viken.
kor

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado