Skolor utvecklar hållbar och hälsosam mat med WWF

PUBLICERAD: 8 maj 2023
UPPDATERAD: 17 maj
Tomtebogårds skolas trädgård. Foto: Pressbild WWF

Genom det EU-finansierade projektet SchoolFood4Change får skolor i Umeå och Malmö och runt 3 000 andra europeiska skolor chansen att skapa mer hållbar och hälsosam skolmat i samarbete med WWF.

I januari 2022 startades SchoolFood4Change tillsammans med WWF, Umeå kommun, Malmö Stad och 40 övriga partners spridda över Europa. Målet är att engagera 600 000 barn och ungdomar i tolv europeiska länder och skapa en hållbar förändring i hela matsystemet.

Under det första året har projektgrupperna i Malmö och Umeå engagerat skolor och lagt grunden för skiftet mot mer hållbar mat. Projektet har också utvecklat konceptet Hela skolan för hållbar mat och kartlagt skolmåltiderna i de 12 projektländerna. Genom konceptet kan skolorna stärka eleverna med både praktiska och teoretiska kunskaper för en hållbar livsstil.

 Vi märker att detta ligger helt rätt i tiden. I tuffa ekonomiska tider med prishöjningar på mat, brist på olika råvaror och en klimatkris som vi inte kan blunda för så blir frågan om hållbar skolmat för alla ännu mer aktuell. Barn och unga i förskolor och skolor är helt klart med på tåget, säger Ulrika Backlund, projektledare på WWF Sverige.

Under 2023 kommer ett 80-tal skolor i Europa att testa nya sätt att arbeta med mat och skolmåltider. I Sverige är i nuläget 5 skolor i Malmö och 15 i Umeå redo att på olika sätt börja delta i projektet. En av dem är Tomtebogårds skola i Umeå.

– Vi kände att vi ville ha en nystart och därför gick vi med i det här projektet. Vi har en skolträdgård där vi ska satsa på mer närproducerat och närodlat i skolmaten i tätt samarbete med elever och Måltidsservice. En idé vi har är att skicka med en utmaning med eleverna hem över helgerna där de få till uppgift att testa olika smakprovningar tillsammans med sina familjer som vi sedan följer upp under skoltid, säger Maria Roshed Sandström, fritidspedagog på Tomtebogårds skola.

Mer information om SchoolFood4Change finns här

Läs vidare

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210