Ungdomsråd ska hjälpa Arla att forma framtidens frukost

PUBLICERAD: 28 april 2023
UPPDATERAD: 11 maj
Ungdomsrådet har tagit hjälp av AI för att sätta igång det kreatvia arbetet med att forma framtidens frukost. Foto: Arla

I Arlas Frukostbarometer 2022 framkom det att 37 procent av eleverna inte äter frukost dagligen. Nu startar Arla ett ungdomsråd tillsammans med Fryshuset i Stockholm för att forma framtidens frukost.

Ungdomsrådet består av sju elever i åldrarna 16-21 som under våren ska bidra med sina perspektiv och belysa vilka utmaningar de ser med våra traditionella frukostvanor. De ska även peka ut vad som är viktigast att prioritera i arbetet med att forma framtidens frukost utifrån de behov och beteenden som finns bland unga i dag.

– Att vara tonåring i dag är svårt. Unga översköljs av positiva och negativa budskap, både online och i verkligheten. Därför vill vi ge dem bästa möjliga start på dagen. För att lyckas med det måste vi få deras perspektiv och hjälp med att förstå vilka utmaningar som finns. Vi kan helt enkelt inte återuppfinna frukosten för nästa generation utan att involvera dem det handlar om. Det är dags för oss att sluta vuxengissa och låta barn och unga säga sitt, säger Julian Reisz, innovationsansvarig på Arla.

För att sätta igång det kreativa tänkandet kommer ungdomsrådet att ta hjälp av AI (artificiell intelligens).

– Det är otroligt intressant att jobba med AI. Samtidigt är jag medveten om att det finns en oro kring AI och hur det kommer påverka kreativa yrkesroller, det är något vi måste hålla koll på. Men använder vi AI för att snabbt gå från idé till koncept och därefter låter illustratörer och designers ta över arbetet tror jag att det är ett starkt verktyg, säger Simon Engholm, som är en av medlemmarna i ungdomsrådet.

Ungdomsrådets perspektiv är avgörande under hela processen i att utveckla framtidens frukost, från utforskande till lansering. Deras inledande arbete kommer att ligga till grund för ett hackathon – Arla Hack – som anordnas tillsammans med byrån Another Tomorrow i början på juni. Där kommer 50 personer med olika bakgrund och erfarenheter att mötas för att ta fram prototyper på framtidens frukost med hjälp av verktyg, övningar och guidning. Under hackathonet kommer ungdomsrådet att agera jury och identifiera vilka idéer som klarar ungdomstestet för att sedan tas vidare i det fortsatta arbetet.

Läs mer om ungdomsrådet, Arla Hack och arbetet med AI här

Läs vidare

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.

Senaste nytt

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.