Efsa gör en kraftigt skärpt bedömning av hur mycket bisfenol man kan få i sig utan hälsorisker. Nu ska EU-kommissionen titta på vilka åtgärder som kan bli aktuella när det gäller användningen av bisfenol A i livsmedelsförpackningar.
Bisfenol A används bland annat i konservburkar, enstaka artiklar för mikrovågsvärmning och förvaring samt hårda sportflaskor av plast.
Efsas tidigare bedömning av bisfenol A från 2015 var tillfällig på grund av osäkerheter om effekter. Nu har nya studier stärkt kunskapen om de negativa hälsoeffekterna. Efsa sänker därför kraftigt det tillfälliga tolerabla dagliga intaget (t-TDI) av bisfenol A på 4000 nanogram per kilo kroppsvikt och dag till ett nytt TDI på 0,2 nanogram per kilo kroppsvikt och dag. TDI är den mängd man kan få i sig varje dag hela livet utan risk för hälsan.
– Den nya bedömningen visar att vi får i oss för mycket bisfenol A jämfört med den höga skyddsnivå vi vill ha. Det gäller alla åldersgrupper. Den mängd vi utsätts för behöver alltså minska, säger Marie-Louise Nilsson, toxikolog vid Livsmedelsverket.
De hälsoeffekter som Efsa grundar sin nya skärpta bedömning på är i första hand att bisfenol A kan störa immunförsvarets normala funktion. Det gäller främst den del av immunförsvaret som kan vara inblandad vid så kallad allergisk lunginflammation och autoimmuna sjukdomar, som till exempel multipel skleros, ledgångsreumatism och psoriasis.