Efsa skärper bedömningen av bisfenol A

Foto: Carina Malm
PUBLICERAD: 20 april 2023
UPPDATERAD: 27 april
Bisfenol A används bland annat i konservburkar. Det finns gränsvärden som reglerar hur mycket av ämnet som får migrera till maten. Foto: Carina Malm

Efsa gör en kraftigt skärpt bedömning av hur mycket bisfenol man kan få i sig utan hälsorisker. Nu ska EU-kommissionen titta på vilka åtgärder som kan bli aktuella när det gäller användningen av bisfenol A i livsmedelsförpackningar.

Bisfenol A används bland annat i konservburkar, enstaka artiklar för mikrovågsvärmning och förvaring samt hårda sportflaskor av plast.

Efsas tidigare bedömning av bisfenol A från 2015 var tillfällig på grund av osäkerheter om effekter. Nu har nya studier stärkt kunskapen om de negativa hälsoeffekterna. Efsa sänker därför kraftigt det tillfälliga tolerabla dagliga intaget (t-TDI) av bisfenol A på 4000 nanogram per kilo kroppsvikt och dag till ett nytt TDI på 0,2 nanogram per kilo kroppsvikt och dag. TDI är den mängd man kan få i sig varje dag hela livet utan risk för hälsan.

– Den nya bedömningen visar att vi får i oss för mycket bisfenol A jämfört med den höga skyddsnivå vi vill ha. Det gäller alla åldersgrupper. Den mängd vi utsätts för behöver alltså minska, säger Marie-Louise Nilsson, toxikolog vid Livsmedelsverket.

De hälsoeffekter som Efsa grundar sin nya skärpta bedömning på är i första hand att bisfenol A kan störa immunförsvarets normala funktion. Det gäller främst den del av immunförsvaret som kan vara inblandad vid så kallad allergisk lunginflammation och autoimmuna sjukdomar, som till exempel multipel skleros, ledgångsreumatism och psoriasis.

Läs Efsas pressmeddelande här
Efsas rapport finns här

Läs vidare

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.

Senaste nytt

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.