Efsa skärper bedömningen av bisfenol A

Foto: Carina Malm
PUBLICERAD: 20 april 2023
UPPDATERAD: 27 april
Bisfenol A används bland annat i konservburkar. Det finns gränsvärden som reglerar hur mycket av ämnet som får migrera till maten. Foto: Carina Malm

Efsa gör en kraftigt skärpt bedömning av hur mycket bisfenol man kan få i sig utan hälsorisker. Nu ska EU-kommissionen titta på vilka åtgärder som kan bli aktuella när det gäller användningen av bisfenol A i livsmedelsförpackningar.

Bisfenol A används bland annat i konservburkar, enstaka artiklar för mikrovågsvärmning och förvaring samt hårda sportflaskor av plast.

Efsas tidigare bedömning av bisfenol A från 2015 var tillfällig på grund av osäkerheter om effekter. Nu har nya studier stärkt kunskapen om de negativa hälsoeffekterna. Efsa sänker därför kraftigt det tillfälliga tolerabla dagliga intaget (t-TDI) av bisfenol A på 4000 nanogram per kilo kroppsvikt och dag till ett nytt TDI på 0,2 nanogram per kilo kroppsvikt och dag. TDI är den mängd man kan få i sig varje dag hela livet utan risk för hälsan.

– Den nya bedömningen visar att vi får i oss för mycket bisfenol A jämfört med den höga skyddsnivå vi vill ha. Det gäller alla åldersgrupper. Den mängd vi utsätts för behöver alltså minska, säger Marie-Louise Nilsson, toxikolog vid Livsmedelsverket.

De hälsoeffekter som Efsa grundar sin nya skärpta bedömning på är i första hand att bisfenol A kan störa immunförsvarets normala funktion. Det gäller främst den del av immunförsvaret som kan vara inblandad vid så kallad allergisk lunginflammation och autoimmuna sjukdomar, som till exempel multipel skleros, ledgångsreumatism och psoriasis.

Läs Efsas pressmeddelande här
Efsas rapport finns här

Senaste nytt

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Läs vidare

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Stacky's ägare köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2