Efsa skärper bedömningen av bisfenol A

Foto: Carina Malm
PUBLICERAD: 20 april 2023
UPPDATERAD: 27 april
Bisfenol A används bland annat i konservburkar. Det finns gränsvärden som reglerar hur mycket av ämnet som får migrera till maten. Foto: Carina Malm

Efsa gör en kraftigt skärpt bedömning av hur mycket bisfenol man kan få i sig utan hälsorisker. Nu ska EU-kommissionen titta på vilka åtgärder som kan bli aktuella när det gäller användningen av bisfenol A i livsmedelsförpackningar.

Bisfenol A används bland annat i konservburkar, enstaka artiklar för mikrovågsvärmning och förvaring samt hårda sportflaskor av plast.

Efsas tidigare bedömning av bisfenol A från 2015 var tillfällig på grund av osäkerheter om effekter. Nu har nya studier stärkt kunskapen om de negativa hälsoeffekterna. Efsa sänker därför kraftigt det tillfälliga tolerabla dagliga intaget (t-TDI) av bisfenol A på 4000 nanogram per kilo kroppsvikt och dag till ett nytt TDI på 0,2 nanogram per kilo kroppsvikt och dag. TDI är den mängd man kan få i sig varje dag hela livet utan risk för hälsan.

– Den nya bedömningen visar att vi får i oss för mycket bisfenol A jämfört med den höga skyddsnivå vi vill ha. Det gäller alla åldersgrupper. Den mängd vi utsätts för behöver alltså minska, säger Marie-Louise Nilsson, toxikolog vid Livsmedelsverket.

De hälsoeffekter som Efsa grundar sin nya skärpta bedömning på är i första hand att bisfenol A kan störa immunförsvarets normala funktion. Det gäller främst den del av immunförsvaret som kan vara inblandad vid så kallad allergisk lunginflammation och autoimmuna sjukdomar, som till exempel multipel skleros, ledgångsreumatism och psoriasis.

Läs Efsas pressmeddelande här
Efsas rapport finns här

Läs vidare

Ihållande lågpristrend och hårdnande EMV-konkurrens

En stark efterfrågan på lågprisalternativ och EMV är de konsumenttrender som just nu påverkar den svenska livsmedelsproduktionen allra mest.
Carl Eckerdal_kundvagnar_pengar_Livsmedelsforetagen

Stor minskning av tillsatt socker i läsk

Dryckesbranschen har minskat det tillsatta sockret i läsksortimentet med 28 procent på fyra år.
Sveriges_Bryggerier_sockerreduktion_900209858

Atria köper Gooh av Lantmännen Cerealia

Lantmännen Cerealia avyttrar affärsområdet färdigrätter med varumärket Gooh.
Gooh! Vego samligsbild_Print 3500x2623

Ica Sverige storsatsar på svenska tomater

Ica Sverige har inlett ett samarbete med Svenska Odlarlaget för att öka andelen svenskodlade tomater i sina butiker året om.
ICA

Senaste nytt

Ihållande lågpristrend och hårdnande EMV-konkurrens

En stark efterfrågan på lågprisalternativ och EMV är de konsumenttrender som just nu påverkar den svenska livsmedelsproduktionen allra mest.
Carl Eckerdal_kundvagnar_pengar_Livsmedelsforetagen

Stor minskning av tillsatt socker i läsk

Dryckesbranschen har minskat det tillsatta sockret i läsksortimentet med 28 procent på fyra år.
Sveriges_Bryggerier_sockerreduktion_900209858

CandyKing presenterar vårens lösgodisnyheter

CandyKings vårnyheter består av sex nya lösgodisbitar, bland annat Center i en ny modern twist och Salta Diamanter.
CK_Vårnyheter_LU_Liggande

Atria köper Gooh av Lantmännen Cerealia

Lantmännen Cerealia avyttrar affärsområdet färdigrätter med varumärket Gooh.
Gooh! Vego samligsbild_Print 3500x2623