Snabbgross slutar att sälja flygtransporterad mat

PUBLICERAD: 19 april 2023
UPPDATERAD: 27 april
Foto: Pressbild

Axfoods restauranggrossist Snabbgross slutar att sälja frukt, grönsaker, kött och fisk som har flygtransporterats. Beslutet gäller både butik och e-handel.

Snabbgross varor transporteras i första hand med tåg, båt och lastbil. Bara en liten del av varorna har tidigare flygfraktats under en begränsad tid av året på grund av vissa varors korta hållbarhet, eller vid tillfällig brist eller extra hög efterfrågan.

Målet för Snabbgross har hela tiden varit att begränsa sortimentet som flygtransporterats. Nu väljer grossistföretaget att även avveckla den lilla del som tidigare har flygtransporterats.

– Vi jobbar proaktivt med att utveckla och stärka vårt hållbarhetsarbete i alla led. Genom att avveckla flygtransporterad frukt och grönt, samt kött och fisk blir vi som större aktör först i branschen att göra det. Vi hoppas att initiativet kan bidra till att fler i branschen följer efter, säger Eva Pettersson, vd på Snabbgross.

Frukter och grönsaker som tidigare har flygtransporterats under kortare perioder kommer att ersättas med frysta alternativ. Någon brist på varor inom sortimentet för kött och fisk kommer inte att märkas, enligt Snabbgross.

– Vi vill bidra till en mer hållbar restaurangbransch och tillsammans med våra kunder ligga i framkant vad gäller påverkan på miljö och klimat. Sortimentsmässigt får det en liten påverkan för våra kunder och i flera fall kommer vi kunna erbjuda ett bra och än mer prisvärt alternativ de få gånger under året som enskilda produkter skulle ha flygtransporterats. Vi hoppas också att våra kunder genom att handla hos oss kan ta det här vidare ut till sina restauranggäster och på så sätt skapa mervärden även i slutledet, säger Henrik Ströberg, försäljningschef på Snabbgross.

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland