Saveggy får EU-bidrag för att utveckla sin ätbara coating

PUBLICERAD: 14 april 2023
UPPDATERAD: 20 april
Gurkor efter tre veckors lagring i rumstemperatur. Överst gurkor behandlade med Saveggys coating och underst obehandlade gurkor. Foto: Pressbild

Saveggy får ett bidrag på 5 miljoner kronor från EU-organisationen Eureka för att vidareutveckla sin ätbara coating som förlänger hållbarheten på gurkor.

Saveggy har utvecklat en ny teknik som skyddar färska gurkor mot uttorkning, oxidering och mikroorganismer. Den ätbara coatingen består av livsmedelsklassade ingredienser som sprayas på gurkorna och därmed förlänger hållbarheten. Nu ska företaget använda EU-bidraget Eurostars på fem miljoner kronor till att anpassa tekniken så att den kan tillämpas på fler frukter och grönsaker. Utvecklingen sker i samarbete med portugisiska Arborea Bio Foods och isländska Thorverk.

 – Jag är mycket glad att vi nu får chansen att utveckla den tredje generationen av vår coating. Vår teknik har potential att revolutionera logistikkedjor och hantering av frukt och grönt i Europa. Vi strävar efter att kunna skydda sådana färska livsmedel som i dag inte har något skydd, och därigenom väsentligt förlänga deras hållbarhet, säger Vahid Sohrabpour, vd för Saveggy och en av grundarna.

Saveggy planerar att lansera behandlade gurkor tillsammans med Ica och Odlarlaget under 2024.

Läs vidare

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker