Saveggy får ett bidrag på 5 miljoner kronor från EU-organisationen Eureka för att vidareutveckla sin ätbara coating som förlänger hållbarheten på gurkor.
Saveggy har utvecklat en ny teknik som skyddar färska gurkor mot uttorkning, oxidering och mikroorganismer. Den ätbara coatingen består av livsmedelsklassade ingredienser som sprayas på gurkorna och därmed förlänger hållbarheten. Nu ska företaget använda EU-bidraget Eurostars på fem miljoner kronor till att anpassa tekniken så att den kan tillämpas på fler frukter och grönsaker. Utvecklingen sker i samarbete med portugisiska Arborea Bio Foods och isländska Thorverk.
– Jag är mycket glad att vi nu får chansen att utveckla den tredje generationen av vår coating. Vår teknik har potential att revolutionera logistikkedjor och hantering av frukt och grönt i Europa. Vi strävar efter att kunna skydda sådana färska livsmedel som i dag inte har något skydd, och därigenom väsentligt förlänga deras hållbarhet, säger Vahid Sohrabpour, vd för Saveggy och en av grundarna.
Saveggy planerar att lansera behandlade gurkor tillsammans med Ica och Odlarlaget under 2024.