Mycorenas fettemulsion Mycolein redo för marknaden

PUBLICERAD: 11 april 2023
UPPDATERAD: 13 april
Foto: Pressbild

I slutet av 2021 tog Mycorena fram den alternativa fettprodukten Mycolein, med liknande egenskaper som animaliskt fett, genom en emulsionsteknologi stabiliserad av mycelium. Sedan dess har receptet optimerats genom samarbeten med flera företag och ingrediensleverantörer inom den växtbaserade industrin.

Undre optimeringsprocessen av den patentsökta emulsionstekniken har Mycolein stabiliserats och visat sig ha en smakinkapslande funktion. Nu uppger Mycorena att produkten är redo för marknaden.

– Vi har sett efterfrågan på den här typen av produkt under lång tid, och vi har också sett de utmaningar våra samarbetspartners står inför när det gäller att hitta en stabil fettingrediens. När vi först lanserade prototypen av fettet undersökte vi fortfarande skalbarheten, men nu, tack vare omfattande valideringsprocesser tillsammans med partners, har vi tagit fram en produkt som är redo för marknaden, säger Ramkumar Nair, grundare och VD på Mycorena.

Mycolein är en Clean label-produkt som uppges ha en bättre näringsprofil än både animaliska och växtbaserade fetter. Mykoproteinet stabiliserar emulsionen och gör att den smälter gradvis vid tillagning på ett liknande sätt som animaliskt fett. Den emulgerande teknologin låser in fettet och imiterar animaliska fettceller, vilket möjliggör marmorerade produkter med insprängt fett.

– Vår fettemulsion låser in alla smaker i produkten och behåller saftigheten under tillagningen. Det är ett hälsosammare alternativ till traditionella växtbaserade fetter och det skräddarsydda receptet möjliggör också att introducera olika smaksättningar och till och med förstärka produkter med till exempel Omega 3, säger Joan Lluch Casarramona, Food Specialist och projektledare för Mycolein.

I nästa steg siktar företaget på att skala upp Mycolein och fortsätta produktvalideringar tillsammans med kunder i större skala.

– Möjligheterna med den här teknologin är obegränsade. På grund av den betydande efterfrågan har vi inledningsvis utvecklat och testat fett för livsmedelsprodukter, men det är bara början. Vi hoppas på att frigöra potentialen genom en mängd lösningar för mer hållbara produktionsmetoder, säger Sandra Zachrisson, Head of Product Innovation på Mycorena.

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt

Nytt samarbete om fossilfri mineralgödsel

Lantmännen och Arla har tecknat ett avtal om fossilfri mineralgödsel, som ska minska lantbrukets klimatavtryck.
mineralgödsel

BUBS lanseras på den amerikanska marknaden

Orkla Snacks lanserar godisvarumärket BUBS på den amerikanska marknaden under hösten 2025.
Bubs i godisskål