Mycorenas fettemulsion Mycolein redo för marknaden

PUBLICERAD: 11 april 2023
UPPDATERAD: 13 april
Foto: Pressbild

I slutet av 2021 tog Mycorena fram den alternativa fettprodukten Mycolein, med liknande egenskaper som animaliskt fett, genom en emulsionsteknologi stabiliserad av mycelium. Sedan dess har receptet optimerats genom samarbeten med flera företag och ingrediensleverantörer inom den växtbaserade industrin.

Undre optimeringsprocessen av den patentsökta emulsionstekniken har Mycolein stabiliserats och visat sig ha en smakinkapslande funktion. Nu uppger Mycorena att produkten är redo för marknaden.

– Vi har sett efterfrågan på den här typen av produkt under lång tid, och vi har också sett de utmaningar våra samarbetspartners står inför när det gäller att hitta en stabil fettingrediens. När vi först lanserade prototypen av fettet undersökte vi fortfarande skalbarheten, men nu, tack vare omfattande valideringsprocesser tillsammans med partners, har vi tagit fram en produkt som är redo för marknaden, säger Ramkumar Nair, grundare och VD på Mycorena.

Mycolein är en Clean label-produkt som uppges ha en bättre näringsprofil än både animaliska och växtbaserade fetter. Mykoproteinet stabiliserar emulsionen och gör att den smälter gradvis vid tillagning på ett liknande sätt som animaliskt fett. Den emulgerande teknologin låser in fettet och imiterar animaliska fettceller, vilket möjliggör marmorerade produkter med insprängt fett.

– Vår fettemulsion låser in alla smaker i produkten och behåller saftigheten under tillagningen. Det är ett hälsosammare alternativ till traditionella växtbaserade fetter och det skräddarsydda receptet möjliggör också att introducera olika smaksättningar och till och med förstärka produkter med till exempel Omega 3, säger Joan Lluch Casarramona, Food Specialist och projektledare för Mycolein.

I nästa steg siktar företaget på att skala upp Mycolein och fortsätta produktvalideringar tillsammans med kunder i större skala.

– Möjligheterna med den här teknologin är obegränsade. På grund av den betydande efterfrågan har vi inledningsvis utvecklat och testat fett för livsmedelsprodukter, men det är bara början. Vi hoppas på att frigöra potentialen genom en mängd lösningar för mer hållbara produktionsmetoder, säger Sandra Zachrisson, Head of Product Innovation på Mycorena.

Läs vidare

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210