I slutet av 2021 tog Mycorena fram den alternativa fettprodukten Mycolein, med liknande egenskaper som animaliskt fett, genom en emulsionsteknologi stabiliserad av mycelium. Sedan dess har receptet optimerats genom samarbeten med flera företag och ingrediensleverantörer inom den växtbaserade industrin.
Undre optimeringsprocessen av den patentsökta emulsionstekniken har Mycolein stabiliserats och visat sig ha en smakinkapslande funktion. Nu uppger Mycorena att produkten är redo för marknaden.
– Vi har sett efterfrågan på den här typen av produkt under lång tid, och vi har också sett de utmaningar våra samarbetspartners står inför när det gäller att hitta en stabil fettingrediens. När vi först lanserade prototypen av fettet undersökte vi fortfarande skalbarheten, men nu, tack vare omfattande valideringsprocesser tillsammans med partners, har vi tagit fram en produkt som är redo för marknaden, säger Ramkumar Nair, grundare och VD på Mycorena.
Mycolein är en Clean label-produkt som uppges ha en bättre näringsprofil än både animaliska och växtbaserade fetter. Mykoproteinet stabiliserar emulsionen och gör att den smälter gradvis vid tillagning på ett liknande sätt som animaliskt fett. Den emulgerande teknologin låser in fettet och imiterar animaliska fettceller, vilket möjliggör marmorerade produkter med insprängt fett.
– Vår fettemulsion låser in alla smaker i produkten och behåller saftigheten under tillagningen. Det är ett hälsosammare alternativ till traditionella växtbaserade fetter och det skräddarsydda receptet möjliggör också att introducera olika smaksättningar och till och med förstärka produkter med till exempel Omega 3, säger Joan Lluch Casarramona, Food Specialist och projektledare för Mycolein.
I nästa steg siktar företaget på att skala upp Mycolein och fortsätta produktvalideringar tillsammans med kunder i större skala.
– Möjligheterna med den här teknologin är obegränsade. På grund av den betydande efterfrågan har vi inledningsvis utvecklat och testat fett för livsmedelsprodukter, men det är bara början. Vi hoppas på att frigöra potentialen genom en mängd lösningar för mer hållbara produktionsmetoder, säger Sandra Zachrisson, Head of Product Innovation på Mycorena.