Biofach 2023: Oh Mungood drömmer om ett globalt varumärke

PUBLICERAD: 30 mars 2023
UPPDATERAD: 6 april

 

Caroline Nilsson bjuder på ett smakprover.

Oh Mungood har ambitionen att bli ett globalt varumärke. Med andra ord siktar man högt. Ett led i den internationella satsningen var att vara med i den svenska paviljongen på Biofach 2023 i Nürnberg nyligen.

Oh Mungoods satsning bygger helt och hållet på mungbönan, en böna som varit med oss under minst sagt lång tid, eller vad sägs om 4 400 år? Med den tillverkar man en intressant råvara som blir hamburgare eller bits men även färser.

Det var med hamburgare det började i Orsa i Dalarna. För 20 år sedan jobbade Torbjörn Granlund på ett hälsohem och där tog han fram en vegansk hamburgare som kom att bli mycket populär i Orsa. Den var baserad på mungbönan. En av dem som verkligen gillade burgaren var Caroline Nilsson vars familj bodde i Orsa. När hon flyttade från staden längtade hon ofta efter Torbjörns burgare men den gick naturligtvis inte att få tag på. Värt att notera är att Torbjörn Granlund verkligen var tidigt ute med en vegansk lösning. Allt var handgjort och så småningom lade Torbjörn ner tillverkningen.

– Jag längtade verkligen efter den, och när jag förlorade det jobb jag hade i samband med pandemin tog jag kontakt med Torbjörn för att förverkliga en idé jag haft, nämligen att starta en produktion av Orsaburgaren med nationell spridning.

– Torbjörn blev glad över intresset och är i dag delaktig i verksamheten, berättar Caroline Nilsson.

Gammal böna

Mungbönan är som sagt uråldrig och är enligt Caroline otroligt tacksam att jobba med. Den har högt proteininnehåll, mycket fibrer och vitaminer som B och C samt järn. Dessutom är den skonsam mot magen vilket passar alla som har problem med bönor. Den är glutenfri, och produkterna är laktosfria vilket för att de passar en bred målgrupp.

– Det är viktigt för oss att visa att vi inte kan jämföras med sojaproteinbaserade produkter med en massa vatten i. Vi hoppas också att konsumenterna läser på förpackningarna och förstår vad man får, säger Caroline.

I dag odlas bönan inte i Sverige utan importeras från länder som Kina, Turkiet, Kazakstan eller Afghanistan.

– Svårigheten ligger i den korta odlingssäsongen här hemma, men man har lyckats i Österrike och vi har testat i Skåne med intressant resultat och kommer att fortsätta tester där.

Kapacitet för utlandet

Förutom färdiga burgare och bits har Oh Mungood utökat sortimentet med två olika färser. En som är tacokryddad och bara att brassa på ett par minuter i stekjärnet. Resultatet ska bli en krispig färs. Dessutom finns en neutral färs där man kan leta sig fram själv till den kryddning man vill ha. Produktionen sker hos Vegofood i Simrishamn.

– Via dem säkrar vi en kapacitet som gör att vi kan sikta på de utländska marknaderna. Så här långt har vi bara nosat lite på den danska marknaden, men nu vill vi ta nya steg. De andra nordiska länderna är intressanta liksom Tyskland, Holland, Belgien och Storbritannien.

– Vi har stora ambitioner och vill bli ett globalt varumärke och med tanke på vår premiumprodukt tror vi att det kommer att lyckas. Vi matchar också andra ekologiska produkter bra rent prismässigt, slår Caroline Nilsson fast.

I Sverige har man jobbat med direktförsäljning till butiker men nu kan man hitta Oh Mungoods produkter i 229 butiker inom Axfood men de finns också i utvalda ICA- och Coopbutiker. Dessutom säljer man i storpack till grossister. Nu väntar alltså resten av världen. En spännande utmaning.

 

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Shoan Etemadi blir ny vd för Hemköpskedjan

Hemköpskedjans nuvarande vice vd och försäljningschef Shoan Etemadi har rekryterats som vd för Hemköpskedjan.
axfood

Låg kunskap om spillvärme i livsmedelsindustrin

Det finns ett stort kunskapsglapp om energieffektivisering hos hållbarhetschefer inom livsmedelsindustrin, enligt en ny rapport.
Jesper_Wiren01

Oddlygood lanserar iskaffe i två smaker

Havredrycken Oddlygood Ice Ice Coffee kommer i smakerna Original och Caramel.
IceIce

Marabous nya produktionslinje invigd

Cirka 200 miljoner kronor har investerats i den nya produktionslinjen i Upplands Väsby, som är en av de största för chokladkakor i världen.
2(1)