Ökad import av fågelkött under 2022

PUBLICERAD: 28 mars 2023
UPPDATERAD: 30 mars
Jenny Andersson, kycklingbonde från Småland, omvaldes till ordförande för branschorganisationen Svensk Fågel på årsstämman i mars. Foto: Svensk Fågel/Sven Persson/swelo.se

Under 2022 ökade importen av fågelkött med närmare 12 procent, medan den svenska andelen minskade med 4 procent. Trots utmaningarna ser branschorganisationen Svensk Fågel positivt på framtiden tack vare starka mervärden för svensk matfågel.

Den totala konsumtionen av fågelkött ökade knappt under 2022 med 0,5 procent, samtidigt som andelen svenskt minskade med fyra procent. Importen ökade med närmare tolv procent, vilket innebär att det är den importerade kycklingen som står för konsumtionsökningen.

På Svensk Fågels årsstämma i mars redogjorde VD Maria Donis för branschens utmaningar under det gångna året: Fortsatt Covid 19-pandemi i början på året, hotet från fågelinfluensa bland vilda fåglar, krisen i Ukraina, som följdes av dyrare foder och energikostnader, höjda matpriser samt den ökade importen av lågpriskyckling.

– Trots utmaningar ser jag positivt på den svenska matfågelbranschens framtid. Svensk kyckling och kalkon är ett hälsosamt och hållbart livsmedel och våra mervärden är starka och viktiga. I dessa tuffare tider är de kanske viktigare än någonsin. Tillsammans tar vi fram en hållbar kyckling och kalkon som ger oss mycket protein för pengarna och som bidrar till Sveriges självförsörjning, sa Maria Donis.

På stämman som hade temat ”Vår globala och lokala utmaning för en konkurrenskraftig och hållbar matfågelproduktion” framfördes vikten av att ansvariga politiker och berörda myndigheter aktivt arbetar för att skapa de bästa förutsättningarna för en fortsatt svensk kycklingproduktion.

Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin var en av talarna på stämman. Hon tog bland annat upp Jordbruksverkets roll inom det proaktiva smittskyddsarbetet, den nya djurhälsolagstiftningen, tillgång på veterinärer samt livsmedelsstrategin 2.0.

– Produktpriser och priser på insatsvaror som till exempel djurfoder steg kraftigt under 2022, nu hoppas vi att inflationen dämpas. Tills dess måste vi tänka helhet och jobba gemensamt mot livsmedelsstrategin. Svensk mat har så starka mervärden som hållbarhet och antibiotikafrihet, det ger oss möjligheter till en konkurrenskraftig, lönsam och robust nationell livsmedelsproduktion, sa Christina Nordin.

Statistik svensk matfågel 2022
Produktion: 176,1 ton (-3,5%)
Import: 107,9 ton (+11,6%)
Total konsumtion: 241,8 ton (+0,5%)
Konsumtion/capita: 23,0 kg (-0,2%)
Export: 42,2 ton (+9,4%)
Andel svenskt: 72,8% (-4,0%)

Källa: Jordbruksverket/Svensk Fågel

Svensk Fågels verksamhetsberättelse för 2022 kan laddas ner här

Läs vidare

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210