Mycorena utvecklar cirkulär matproduktion för rymdfärder

PUBLICERAD: 23 mars 2023
UPPDATERAD: 30 mars
Foto: Mycorena

Göteborgsbaserade Mycorena har tagit sig till final i Deep Space Food Challenge med sitt cirkulära system AFCiS. Tävlingen koordineras av NASA och den kanadensiska motsvarigheten CSA för att främja teknologier för resurseffektiv matproduktion lämplig för långvariga rymdresor.

Teamet på Mycorena har skapat ett cirkulärt system för att producera mykoprotein med hjälp av alger. Systemet kallas AFCiS, Algae-Fungi Circular Solution, och består av flera moduler, såsom olika bioreaktorer och matproduktionsmoduler. De filamentösa (trådiga) svamparna växer i det innovativa systemet med hjälp av begränsade resurser, och den skördade biomassan 3D-printas sedan till önskad produkt.

Av över 300 lag från 32 länder kvarstår 11 finalister, och Mycorena är ett av endast två europeiska lag som har tagit sig till finalen.

– Att producera mat i rymden är otroligt utmanande, och det är spännande att se företag över hela världen arbeta med att utveckla innovativa matproduktionsmoduler för rymdresor. På Mycorena ville vi visa potentialen hos filamentös svamp och alger i ett cirkulärt system, och nu har vår lösning AFCiS validerats genom att gå till final i DSFC. Vi är väldigt stolta över vår prestation och de framtida möjligheterna med resurseffektiva system som vi är med och skapar, säger Carlos Nunez-Otero, forskare och TechMyc Project Manager på Mycorena, som leder projektet tillsammans med Kristina Karlsson, Head of R&D på Mycorena.

Vinnarna av Deep Space Food Challenge kommer att utses i april.

Läs vidare

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker