
Kalmar Chokladfabrik återuppstod förra året. Med varumärket Van Ufford fanns man med på Biofach 2023.
För ett par år sedan gick Josef Sahli och hans sambo Sofie Johansson och drömde om att driva en chokladfabrik, en kanske något annorlunda dröm, men sedan drygt ett år är drömmen verklighet. I Kalmar fanns tidigare Kalmar Chokladfabrik som blev uppköpt av en annan chokladtillverkare men helt plötsligt var namnet tillgängligt igen, berättar Josef Sahli.
– Vi bor ju i Kalmar och när vi insåg att namnet var ledigt slog vi till. Vi kunde också börja använda varumärket Van Ufford, som drivits av ett lite äldre par som inte orkade starta om igen efter pandemin.
– Vi tog hand om det säljer nu choklad under det varumärket i Sverige. Nu är vi på mässan för att försöka hitta någon eller några internationella återförsäljare och vi har en del trådar att följa, säger Josef Sahli.
All choklad som tillverkas av Kalmar Chokladfabrik är handgjord. Alla produkter görs av ekologisk choklad. De bär, nötter, kryddor och annan smaksättning man använder är också alltid ekologiska så långt det bara är möjligt. Recepten är egenutvecklade och innehåller få råvaror jämfört med annan choklad. Hantverket omfattar även produktionen av formarna till chokladen. Den plast man använder i förpackningarna är biologiskt nedbrytbar. Man vill dock helst inte kalla det för plast framgår det av företagets hemsida. För närvarande är fem personer anställda.
– Rent förpackningsmässigt blir det dyrare, men ska man hålla en miljömässigt snäll linje får man ta lite högre kostnader.
– Det ligger mycket kärlek bakom våra produkter som hamnar i premiumsortimentet. Chokladen säljs till exempel via blombutiker eller finare livsmedelsbutiker.
– Vi har kört tillverkning och butik i Kalmar i ett och ett halvt år nu och det rullar på bra. Nästa steg, som kommer i höst, är att utöka sortimentet med chokladbaserade produkter som jag tror kommer att bli stort för oss.