BIOFACH 2023: Hampa som livsmedel är på frammarsch

PUBLICERAD: 16 mars 2023
UPPDATERAD: 23 mars
Grön energi gav ekologisk dryck i Mossagårdens monter.

”The Hemp Revolution” är något som Lycke Ebba-Maria Olson på Mossagården i Veberöd, Skåne, jobbar stenhårt för. Som ett led i ”revolutionen” var Mossagården med i den svenska paviljongen på BIOFACH 2023 i Nürnberg.

Sedan år 2007 har Mossagården odlat hampa, en växt som enligt Lycke Ebba-Maria Olson är en viktigt gröda i dagens samhälle och som kommer att bli allt viktigare i takt med att ”revolutionen” får fotfäste.

– Hampan är bra för klimatet, den har en bra balans av Omega 3och 6 och innehåller alla nio essentiella aminosyror som är viktiga i kosten. Den växer 4 meter på 5 månader och absorberar mycket CO2. Dessutom har den en mycket lång rot som verkar som en kolsänka i marken. Om man ser till vad vi bör äta så är hampa en av de bästa växterna, slog hon fast.

Mossagården producerar kallpressad hampaolja, cirka 10 ton per år från odling på 30 hektar. Allt man producerar säljs och för närvarande finns oljan till exempel i vissa ICA-butiker i Skåne, i vissa butiker i Stockholm, hos en del Hemköp samt hos Martin & Servera. Nu vill man komma ut mer internationellt och då var mässan ett bra avstamp.

– Hampaolja är nötig i smaken och lite örtig och den är grön. Allt på en hampaplanta är grönt. Man kan ha den till mycket, till exempel att ringla på pastan eller att steka i vid lägre temperaturer. Eller varför inte olja in bordet med den, ha den i badet eller smörja huden? Den är fantastiskt mångsidig.

– På våra flaskor har vi en liten ”bruksanvisning” så att kunderna förstår möjligheterna.

– Jag har målsättningen att jobba med hampans intågande i samhället via det vi gör på Mossagården, säger Lycke Ebba-Mari Olson.

Det finns industrier i Sverige som använder hampa, men när det handlar om att producera olja tror hon att Mossagården är unik.

Hampa tillhör cannabisfamiljen och det finns ett visst stigma kring växten som förbjöds i början av sextiotalet. Nu är det andra tider och intresset ökar starkt.

– Hampan är verkligen på väg nu och för mig är det otroligt viktigt att den är ekologisk. Tyvärr finns det gårdar som inleder med kemiska ogräsmedel innan de sår, då stödjer man inte det naturliga systemet, inte den biologiska mångfalden, cirkularitet eller förbättrad jordhälsa, punkter som jag bygger min värdegrund på.

– Jag vill att det är den ekologiska branschen som sätter standarden och att det är certifierade produkter som kommer ut på marknaden.

Mossagården har nu byggt en lada med 30 centimeter tjocka väggar av hampa och hampaisolering i taket. Där avser man att öppna ett hampakafé i sommar och man ska dessutom satsa på måltidsupplevelser där gästkockar tar sig an hampan.

– Vi projekterar nu för utbyggnad med flera stora längor där vi ska ha industriförädling av hampan. Vi har stora visioner.

I Mossagårdens del av den svenska paviljongen kunde man via en mixer kopplad till en cykel, trampa ihop till sin egen smoothie med juice, banan och hampaolja. Lycke Ebba-Mari Olson ställde upp och genererade grön energi så jag kunde ta en bild. Om det var gott? Svaret är definitivt ja.

 

Läs vidare

Biofach 2023: Drömmen om en egen chokladtillverkning blev verklighet

Kalmar Chokladfabrik återuppstod förra året. Med varumärket Van Ufford fanns man med på Biofach 2023.
Kalmar choklad josef

Biofach 2023: Almnäs Bruk producerar ost med anor

Frågan är om det fanns någon annan utställare på BIOFACH 2023 som har anor längre tillbaka i tiden än Almnäs Bruk som ställde ut med sina ostar i den svenska paviljongen.
Almnäs

BIOFACH 2023: Chips var en tuff marknad på kontinenten under pandemin

För Svenska Lantchips handlade deltagandet i den svenska paviljongen om att återta tappade affärer i Europa.
sv lantchips

BIOFACH 2023: Starkt intresse för chili

Skånsk Chili fanns på plats i den svenska paviljongen. Det Asmundtorpbaserade företaget var med för första gången på en mässa i utlandet.
Skånsk

Senaste nytt

Mathem köper matbudsföretaget Kavall

Mathem tar över Kavalls verksamhet i Stockholm, som kommer att drivas vidare under varumärket Mathem Express.
Mathem-Express-Bike

Agtira och Greenfood ska bygga växthus i Boden

Agtira har tecknat ett avtal med Greenfood om en ny anläggning i Boden värt upp till 285 miljoner kronor.
agtira gurkor

Hälsans kök lanserar veganska Crispy Mini Filet

Veganska Crispy Mini Filet är framtagen för att efterlikna kyckling i både smak och textur.
220124_GG_CHICKEN TENDERS_Zooms_breaded

Lidl sänker och fryser priset på över hundra varor

Lidl Sverige inför ett lägre fast pris på över hundra varor med start måndagen den 27 mars.
08ba33a1-fc75-46ce-b752-670492ac22b0