BIOFACH 2023: Hampa som livsmedel är på frammarsch

PUBLICERAD: 16 mars 2023
UPPDATERAD: 23 mars
Grön energi gav ekologisk dryck i Mossagårdens monter.

”The Hemp Revolution” är något som Lycke Ebba-Maria Olson på Mossagården i Veberöd, Skåne, jobbar stenhårt för. Som ett led i ”revolutionen” var Mossagården med i den svenska paviljongen på BIOFACH 2023 i Nürnberg.

Sedan år 2007 har Mossagården odlat hampa, en växt som enligt Lycke Ebba-Maria Olson är en viktigt gröda i dagens samhälle och som kommer att bli allt viktigare i takt med att ”revolutionen” får fotfäste.

– Hampan är bra för klimatet, den har en bra balans av Omega 3och 6 och innehåller alla nio essentiella aminosyror som är viktiga i kosten. Den växer 4 meter på 5 månader och absorberar mycket CO2. Dessutom har den en mycket lång rot som verkar som en kolsänka i marken. Om man ser till vad vi bör äta så är hampa en av de bästa växterna, slog hon fast.

Mossagården producerar kallpressad hampaolja, cirka 10 ton per år från odling på 30 hektar. Allt man producerar säljs och för närvarande finns oljan till exempel i vissa ICA-butiker i Skåne, i vissa butiker i Stockholm, hos en del Hemköp samt hos Martin & Servera. Nu vill man komma ut mer internationellt och då var mässan ett bra avstamp.

– Hampaolja är nötig i smaken och lite örtig och den är grön. Allt på en hampaplanta är grönt. Man kan ha den till mycket, till exempel att ringla på pastan eller att steka i vid lägre temperaturer. Eller varför inte olja in bordet med den, ha den i badet eller smörja huden? Den är fantastiskt mångsidig.

– På våra flaskor har vi en liten ”bruksanvisning” så att kunderna förstår möjligheterna.

– Jag har målsättningen att jobba med hampans intågande i samhället via det vi gör på Mossagården, säger Lycke Ebba-Mari Olson.

Det finns industrier i Sverige som använder hampa, men när det handlar om att producera olja tror hon att Mossagården är unik.

Hampa tillhör cannabisfamiljen och det finns ett visst stigma kring växten som förbjöds i början av sextiotalet. Nu är det andra tider och intresset ökar starkt.

– Hampan är verkligen på väg nu och för mig är det otroligt viktigt att den är ekologisk. Tyvärr finns det gårdar som inleder med kemiska ogräsmedel innan de sår, då stödjer man inte det naturliga systemet, inte den biologiska mångfalden, cirkularitet eller förbättrad jordhälsa, punkter som jag bygger min värdegrund på.

– Jag vill att det är den ekologiska branschen som sätter standarden och att det är certifierade produkter som kommer ut på marknaden.

Mossagården har nu byggt en lada med 30 centimeter tjocka väggar av hampa och hampaisolering i taket. Där avser man att öppna ett hampakafé i sommar och man ska dessutom satsa på måltidsupplevelser där gästkockar tar sig an hampan.

– Vi projekterar nu för utbyggnad med flera stora längor där vi ska ha industriförädling av hampan. Vi har stora visioner.

I Mossagårdens del av den svenska paviljongen kunde man via en mixer kopplad till en cykel, trampa ihop till sin egen smoothie med juice, banan och hampaolja. Lycke Ebba-Mari Olson ställde upp och genererade grön energi så jag kunde ta en bild. Om det var gott? Svaret är definitivt ja.

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Framtidens livsmedelssystem stöttas med 10 miljoner

Lantmännens Forskningsstiftelse stöttar framtidens livsmedelssystem med 10 miljoner kronor.
annelie

GB:s glassnyheter: Klassiker med ny twist

GB:s säsongsnyheter innehåller bl a nya varianter av Magnum och Daimstrut samt en återlansering av klassikern Cornetto.
GB_Daim_Strawberry_825ml_v1

Norrmejerier lanserar produkter i hela Sverige

Norrmejerier gör flera av sina produkter tillgängliga i hela Sverige, till en början blir det ett utvalt sortiment av fil, yoghurt och ost.
NM_Rikslansering_2-serie_mockup

Lithells lanserar ätfärdig Kycklingfärs med linser

Lithells ätfärdiga Kycklingfärs med linser består av 50 procent kycklingfärs och 25 procent gröna linser.
Lithells_OOH_T1_04_57322_5050Färsbiffar_m_Rotsaksrattatouille_PrivatSektor