Falukorven ohotad etta på korvtoppen

PUBLICERAD: 14 mars 2023
UPPDATERAD: 16 mars

92 procent av alla svenskar äter korv – men vilka faktorer är viktigast vid val av korv, vilken är favoritkorven och hur står sig kokt mot grillad? Det och mycket mer finns svar på i Korvrapporten 2023, en undersökning om svenska folkets korvpreferenser och attityder till korv, som Demoskop har genomfört på uppdrag av Svenskmärkning.

Nästan alla i Sverige äter korv, kött- eller växtbaserad. Det är en något högre andel män (95%) än kvinnor (90%) som äter korv. Män äter också korv vid fler tillfällen än kvinnor och yngre äter korv oftare än äldre.

De flesta, 54 procent, äter korv till middag, en ökning med 13 procentenheter jämfört med 2022. Andelen som äter korv till lunch har också ökat från 39 procent till 43 procent. Det är också en ökning med 4 procentenheter i gruppen som tar en stödkorv.

Falukorven är svenskarnas favoritkorv med god marginal: 42 procent anger att falukorv är deras favoritkorv och det är favoritkorven i alla åldersgrupper. Andra platsen kniper uppstickaren salami (28%) och på tredje plats kvalar varmkorven/wienerkorven (26%) in. Fjärdeplatsen innehas även i år av den vanliga grillkorven (24%).

De tre viktigaste faktorerna vid val av korv är smaken (57%), följt av kötthalten (54%) och att köttet är svenskt (41%). På fjärde plats kommer att korven är tillverkad i Sverige (30%). Pris hamnar på femte plats (27%), därefter kommer korvens kryddning (24%). 73 procent av korvätarna tycker det är viktigt att korven är gjord av svenskt kött.

Kokt eller grillad? Resultatet i Korvrapporten visar att den grillade korven vinner överlägset (73%) mot den kokta (23%). I norra Sverige är den kokta korven mer populär (35%) jämfört med i mellersta Sverige (24%) och i södra Sverige (18%).

Klassikerna senap (74%) och ketchup (66%) toppar favoritlistan för toppings på korven. På tredje plats kommer rostad lök (44%).

De som är yngre än 29 år föredrar helt klart ketchup (83%) framför senap (59%) på sin korv. Medan senapen är favorittopping i den grupp som är äldre än 65 år (88%), så hamnar ketchupen på andra plats (44%). Räksallad/skagenröra ligger stadigt i mitten av listan (21%). Om surkålen med sina sju procent är en bubblare på väg upp får framtiden visa.

Det vanligaste tillbehöret i alla åldersgrupper är ett vanligt korvbröd (59%). Därefter följer mos (31%), pasta (19%) och pommes (13%). Tre procent äter sin korv rakt upp och ner utan några som helst tillbehör.

Korvrapporten 2023 baseras på en undersökning framtagen av Demoskop på uppdrag av Svenskmärkning AB, som står bakom den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, där även Kött från Sverige och Mjölk från Sverige ingår. Undersökningen genomfördes genom 1 033 intervjuer i webbpanel, 8-16/ februari 2023.

Korvrapporten kan laddas ner här

Läs vidare

Mathem köper matbudsföretaget Kavall

Mathem tar över Kavalls verksamhet i Stockholm, som kommer att drivas vidare under varumärket Mathem Express.
Mathem-Express-Bike

Agtira och Greenfood ska bygga växthus i Boden

Agtira har tecknat ett avtal med Greenfood om en ny anläggning i Boden värt upp till 285 miljoner kronor.
agtira gurkor

Lidl sänker och fryser priset på över hundra varor

Lidl Sverige inför ett lägre fast pris på över hundra varor med start måndagen den 27 mars.
08ba33a1-fc75-46ce-b752-670492ac22b0

Mycorena utvecklar cirkulär matproduktion för rymdfärder

Mycorenas cirkulära system AFCiS har avancerat till finalen i Deep Space Food Challenge.
MYCORENA_NASA_1

Senaste nytt

Mathem köper matbudsföretaget Kavall

Mathem tar över Kavalls verksamhet i Stockholm, som kommer att drivas vidare under varumärket Mathem Express.
Mathem-Express-Bike

Agtira och Greenfood ska bygga växthus i Boden

Agtira har tecknat ett avtal med Greenfood om en ny anläggning i Boden värt upp till 285 miljoner kronor.
agtira gurkor

Hälsans kök lanserar veganska Crispy Mini Filet

Veganska Crispy Mini Filet är framtagen för att efterlikna kyckling i både smak och textur.
220124_GG_CHICKEN TENDERS_Zooms_breaded

Lidl sänker och fryser priset på över hundra varor

Lidl Sverige inför ett lägre fast pris på över hundra varor med start måndagen den 27 mars.
08ba33a1-fc75-46ce-b752-670492ac22b0