Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med Spendrups chefsbryggmästare Richard Bengtsson skapat ett ekologiskt, ljust lageröl. Melleruds Mästarpilsner speglar Jessies filosofi kring mat, där stort fokus ligger på lokala och svenskproducerade råvaror.
Melleruds Mästarpilsner är bryggd på maltkornet Balder, ett ekologiskt kulturspannmål från Warbro Kvarn i Sörmland, och ekologisk svenskodlad Magnum-humle som bidrar med beska och subtila citrustoner. Resultatet beskrivs som ”en härligt gyllengul pilsner med rund fyllighet, lätt humlearomatisk doft och tydlig beska, som passar perfekt som sällskapsdryck och är utmärkt att servera till svensk husmanskost, ljust kött samt lite kraftigare fiskrätter”.
”När jag fick chansen att brygga en öl tillsammans med bryggmästare Richard Bengtsson tänkte jag precis som jag gör med min mat. Jag utgick från råvarorna och valde dem med omsorg för att sedan hitta balans mellan smakerna. För mig är det viktigt att gynna svenska producenter som arbetar i symbios med naturen och därför blev jag extra glad över att Richard delar min vision. Så utifrån fina svenska råvaror och Richards kunskap har vi skapat årets Mästarpilsner. Att få göra denna brygd tillsammans med honom har varit lärorikt. Richard är en inspirerande person med otroligt mycket kunskap där jag insett att det finns väldigt mycket likheter mellan matlagning och ölbryggning. Jag hoppas att ni kommer att uppskatta den lika mycket som jag gör”, säger Jessie Sommarström.
Melleruds Mästarpilsner 5% finns på Systembolaget och den alkoholfria Mästarpilsnern finns på Hemköp i en limiterad upplaga från den 13 mars.