Forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet leder ett forskningsprojekt som syftar till att utveckla nya livsmedel genom att använda sidoflöden som uppstår vid produktionen av grönsaker och nötkött. Målet är att öka resurseffektiviteten och lönsamheten inom den svenska livsmedelssektorn genom att erbjuda innovativa matvaror.
Både inom produktionen av grönsaker och nötkött finns outnyttjade sidoflöden i form av skal, blast, krokiga grönsaker och styckningsdetaljer som antingen slängs, används som djurfoder eller som exporteras på grund av brist på svensk efterfrågan. Vissa delar kan upplevas som mindre aptitliga eller innehålla ämnen som inte är nyttiga att äta i för stor mängd.
Projektet, som genomförs i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet, Ipsos, Axfoundation, MatLust och plattformen Matsvinnet, har beviljats sex miljoner kronor i stöd från forskningsrådet Formas.
”Det finns utmaningar med att ta in restprodukter i den svenska matkulturen. Vi kommer att pröva råvarorna i vårt labb på IVL för att säkerställa att de är lämpliga att äta. För att få fram livsmedel som tilltalar konsumenterna kommer vi att jobba i nära samarbete med innovations- och utvecklingsteamet på Axfoundations centrum för Framtidens mat på Torsåker gård och arbeta mycket med smak- och doftupplevelser. Resultatet av produktutvecklingen kommer att följas upp och utvärderas med olika tester av Ipsos”, säger Emma Moberg på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Projektet har framför allt fokus på livsmedel som kan användas inom den offentliga sektorn, som skolor och äldreboenden.
För att mäta miljönyttan och lönsamheten kommer de nya produkterna också att analyseras ur ett livscykelperspektiv och med avseende på potentialen för ökad lönsamhet för svenskt lantbruk och livsmedelsindustri.
Läs mer om projektet här