Krav lotsar småskaliga företag till ekologisk produktion

PUBLICERAD: 26 januari 2023
UPPDATERAD: 21 februari


Under 2023 kommer Krav, med stöd av medel från Jordbruksverket, att lotsa småskaliga livsmedelsproducenter som vill ställa om till ekologisk produktion, eller skala upp redan befintlig produktion. Lotsningen innebär företagsanpassade satsningar och ska bidra till en ökning av nya ekologiska produkter på marknaden.

I slutet av december fick Krav besked om att man vunnit Jordbruksverkets utlysta upphandling tillsammans med två andra anbudsgivare. Under hela 2023 finns det nu möjlighet för småskaliga livsmedelsproducenter att få lotsning och skräddarsydda insatser efter behov. Det kan handla om guidning i att bli certifierad, att göra målgruppsanalyser, konsumentkampanjer eller att identifiera utmaningar som hindrar eller begränsar försäljning av ekologiska livsmedel.

”Vi är mycket glada att nu få växla upp vårt arbete med att hjälpa fler livsmedelsföretag i sin omställning. Det är en utmaning att våga satsa på något nytt eller växla upp sin ekologiska produktion och vi vill gärna bidra med det vi kan i att stödja de småskaliga företagen, säger Cecilia Lenbäck, affärsområdeschef Livsmedel på Krav.

Enligt Jordbruksverket skulle fler småskaliga producenter ta steget till en ekologisk produktion eller öka sitt utbud av ekologiska produkter om de bara fick rätt stöttning.

”Vi har redan fått in intresseanmälningar från olika håll och fortfarande finns det möjlighet att anmäla sitt intresse till oss, säger Cecilia Lenbäck.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Shoan Etemadi blir ny vd för Hemköpskedjan

Hemköpskedjans nuvarande vice vd och försäljningschef Shoan Etemadi har rekryterats som vd för Hemköpskedjan.
axfood

Låg kunskap om spillvärme i livsmedelsindustrin

Det finns ett stort kunskapsglapp om energieffektivisering hos hållbarhetschefer inom livsmedelsindustrin, enligt en ny rapport.
Jesper_Wiren01

Oddlygood lanserar iskaffe i två smaker

Havredrycken Oddlygood Ice Ice Coffee kommer i smakerna Original och Caramel.
IceIce

Marabous nya produktionslinje invigd

Cirka 200 miljoner kronor har investerats i den nya produktionslinjen i Upplands Väsby, som är en av de största för chokladkakor i världen.
2(1)