Jäst till middag när framtidens mat utvecklas

PUBLICERAD: 24 januari 2023
UPPDATERAD: 21 februari


Jäst kan bli framtidens proteinkälla och ersätta både köttprodukter och växtbaserade alternativprodukter. Orkla forskar nu kring användning av en ny proteinbas för framtida vegoprodukter baserade på jäst.

Orkla driver i samarbete med forskningsinstitutet RISE och Chalmers Tekniska Högskola ett forskningsprojekt om jäst som proteinbas.

”Vi har redan fått fram positiva resultat, där vi kunde se att jäst har goda förutsättningar att användas som texturerat protein och fungera som proteinbas för framtida vegoprodukter”, säger Elin Tveita, VD på Orkla Alternative Proteins, ett affärsområde inom Orkla som jobbar med att utveckla växtbaserade alternativ.

Forskningsprojektet har under hösten beviljats 3 miljoner kronor i forskningsanslag från innovationsmyndigheten Vinnova. Forskningen sker på forskningsinstituten samt på Orklas anläggning i Sollentuna, Sveriges enda jästfabrik där även Kronjäst tillverkas.

”Nu går vi går vidare med nästa steg där vi undersöker hur vi skapar en jäst med högt proteininnehåll och näringstäthet, hur vi vidareförädlar till texturerade proteiner och bäst använder proteinkälla i livsmedel”, säger Elin Tveito Lidman.

Målet är att vi efter projektet har rätt kunskap för att både starta svensk produktion av jästproteiner på Orklas egen jästanläggning i Sollentuna och tillaga livsmedel som till exempel färs eller korv med jästproteiner som huvudproteinkälla i vår anläggning för tillagning av växtbaserad mat i Eslöv

Jäst kräver mindre land och vatten än många grödor, vilket innebär ett mindre klimatavtryck än till exempel soja. Om svensktillverkad jäst kan vara ett alternativ till soja får det dessutom en positiv effekt på svensk livsmedelsproduktion. Orkla bedömer att det inom tre till fem år finns svenska växtbaserade produkter på marknaden producerade med svensktillverkad jäst.

”När vi väl har utvecklat en bra näringstät proteinbas handlar nästa steg om smak, smak och smak. Konsumenten ska inte behöva kompromissa varken med miljö, näringsinnehåll eller smak. Så för oss gäller det att nu också förädla jästproteinet på bästa sätt och utveckla smakerna”, säger Cecilia Isaksson Sajland, hållbarhets- och innovationsdirektör på Orkla Foods Sverige.

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx
Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan
Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx
Plastpåseskatten försvinner vid nyår