Jäst till middag när framtidens mat utvecklas

PUBLICERAD: 24 januari 2023
UPPDATERAD: 21 februari


Jäst kan bli framtidens proteinkälla och ersätta både köttprodukter och växtbaserade alternativprodukter. Orkla forskar nu kring användning av en ny proteinbas för framtida vegoprodukter baserade på jäst.

Orkla driver i samarbete med forskningsinstitutet RISE och Chalmers Tekniska Högskola ett forskningsprojekt om jäst som proteinbas.

”Vi har redan fått fram positiva resultat, där vi kunde se att jäst har goda förutsättningar att användas som texturerat protein och fungera som proteinbas för framtida vegoprodukter”, säger Elin Tveita, VD på Orkla Alternative Proteins, ett affärsområde inom Orkla som jobbar med att utveckla växtbaserade alternativ.

Forskningsprojektet har under hösten beviljats 3 miljoner kronor i forskningsanslag från innovationsmyndigheten Vinnova. Forskningen sker på forskningsinstituten samt på Orklas anläggning i Sollentuna, Sveriges enda jästfabrik där även Kronjäst tillverkas.

”Nu går vi går vidare med nästa steg där vi undersöker hur vi skapar en jäst med högt proteininnehåll och näringstäthet, hur vi vidareförädlar till texturerade proteiner och bäst använder proteinkälla i livsmedel”, säger Elin Tveito Lidman.

Målet är att vi efter projektet har rätt kunskap för att både starta svensk produktion av jästproteiner på Orklas egen jästanläggning i Sollentuna och tillaga livsmedel som till exempel färs eller korv med jästproteiner som huvudproteinkälla i vår anläggning för tillagning av växtbaserad mat i Eslöv

Jäst kräver mindre land och vatten än många grödor, vilket innebär ett mindre klimatavtryck än till exempel soja. Om svensktillverkad jäst kan vara ett alternativ till soja får det dessutom en positiv effekt på svensk livsmedelsproduktion. Orkla bedömer att det inom tre till fem år finns svenska växtbaserade produkter på marknaden producerade med svensktillverkad jäst.

”När vi väl har utvecklat en bra näringstät proteinbas handlar nästa steg om smak, smak och smak. Konsumenten ska inte behöva kompromissa varken med miljö, näringsinnehåll eller smak. Så för oss gäller det att nu också förädla jästproteinet på bästa sätt och utveckla smakerna”, säger Cecilia Isaksson Sajland, hållbarhets- och innovationsdirektör på Orkla Foods Sverige.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado