Food tech-företaget Agtira har tecknat ett avtal med livsmedelskoncernen Greenfood som innebär att Greenfood köper hela produktionen av gurkor från Agtiras anläggning i Härnösand. Avtalet löper över tre år och beräknas vara värt över 100 miljoner kronor för Agtira.
Det avtal som Agtira och Greenfood nu skrivit under innebär att all produktion av gurkor i växthuset i Härnösand från den 1 januari 2023 tas omhand via Greenfoods nationella distributionsnät och partners med butikskedjor, enskilda butiker och restauranger. Avtalet är ett så kallat Farming As a Service-avtal, FaaS, det vill säga Agtira ansvarar för allt, ända fram till skörd, då grönsakerna tas omhand av Greenfoods distributionsnät. Det rör sig om cirka 6 miljoner gurkor per år från den 12 000 m2 stora anläggningen i Härnösand.
”Det här är ett mycket bra avtal för Agtira, för Greenfood och för alla kunder. Vi visar att vi säljer allt vi producerar och med en prissättning som säkerställer exempelvis oförutsägbara elpriser, samtidigt som vi tillsammans med Greenfood delar på lönsamheten mot handlare och konsument. Det stärker det goda samarbete vi har med Greenfood”, kommenterar Christer Edblad, t f VD för Agtira.
Agtira har sin bas i Härnösand och kunskaperna och erfarenheterna från anläggningen i Härnösand appliceras fortlöpande på Agtiras olika odlingsanläggningar ute i Sverige.
Agtira och Greenfood tecknade under 2022 ett viktigt ramavtal som innebär att de båda bolagen tillsammans ska etablera tio stora urbana odlingssystem på strategiskt utvalda platser i Sverige.
”Vi ser verkligen fram emot att få vara en del av Agtiras expansionsplaner för närodlade grödor. Resan har bara börjat”, säger Magnus Nilsson, VD för distributionsbolaget Ewerman, som är en del av Greenfood.
Greenfood-koncernen är en av norra Europas ledande aktörer inom hälsosam mat. Företaget har bland annat nått stora framgångar med food tech-bolaget Picadeli, som har etablerats på åtta europeiska marknader.