Foodtech-företaget Mycorena samarbetar med forskningsinstitutionen RISE för att analysera upptagningsförmågan av mykoprotein. Mycorena vill leda vägen framåt mot att etablera en industristandard för exakta näringsanalyser.
Samarbetet mellan Mycorena och RISE ska öka kunskapen kring upptagningsförmågan av alternativa proteinkällor och hur man kan optimera den genom att använda restströmmar som substrat för att producera näringsrikt mykoprotein. Det är ett nytt European Innovation Partnership-projektet som finansieras genom anslag från Jordbruksverket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och möjliggörs av att Berte Qvarn bidrar med sidoströmmar från jordbruket.
Hur näringsämnen i alternativa proteinprodukter tas upp i kroppen är till stor del ett outforskat område. Bland annat har växtbaserade proteiner ofta visat sig innehålla antinutrienter som kan begränsa upptaget av vissa näringsämnen. Däremot innehåller mykoprotein inte antinutrienter, vilket skapar förutsättningar för ökat näringsupptag.
Projektet är det första steget mot en ökad förståelse för hur mykoprotein tas upp i kroppen. Målet är också att undersöka metoder för att extrahera proteinet utan att det förlorar sin funktionalitet. Mycorena vill leda vägen framåt mot en etablerad standard för resten av industrin gällande upptag och näring.
”Historiskt sett har det varit stort fokus på det höga proteininnehållet i alternativa proteinprodukter. Nyligen har vi dock sett ett skifte i de frågor vi får från kunder, där fokus inte längre kretsar kring siffror utan snarare kvalitet och tillgänglighet av proteinet. Som pionjärer av nästa generations mykoprotein anser vi att det är vår skyldighet att tillhandahålla våra kunder den här informationen. Vårt uppdrag är att erbjuda framtidens mest högkvalitativa och näringsrika mat. Därför inleder vi det här samarbetet med RISE för att försäkra att vi är i framkanten av industrin”, säger Kristina Karlsson, R&D Manager på Mycorena.