Mycorena och RISE ska utforska upptaget av mykoprotein

PUBLICERAD: 2 januari 2023
UPPDATERAD: 21 februari


Foodtech-företaget Mycorena samarbetar med forskningsinstitutionen RISE för att analysera upptagningsförmågan av mykoprotein. Mycorena vill leda vägen framåt mot att etablera en industristandard för exakta näringsanalyser.

Samarbetet mellan Mycorena och RISE ska öka kunskapen kring upptagningsförmågan av alternativa proteinkällor och hur man kan optimera den genom att använda restströmmar som substrat för att producera näringsrikt mykoprotein. Det är ett nytt European Innovation Partnership-projektet som finansieras genom anslag från Jordbruksverket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och möjliggörs av att Berte Qvarn bidrar med sidoströmmar från jordbruket.

Hur näringsämnen i alternativa proteinprodukter tas upp i kroppen är till stor del ett outforskat område. Bland annat har växtbaserade proteiner ofta visat sig innehålla antinutrienter som kan begränsa upptaget av vissa näringsämnen. Däremot innehåller mykoprotein inte antinutrienter, vilket skapar förutsättningar för ökat näringsupptag.

Projektet är det första steget mot en ökad förståelse för hur mykoprotein tas upp i kroppen. Målet är också att undersöka metoder för att extrahera proteinet utan att det förlorar sin funktionalitet. Mycorena vill leda vägen framåt mot en etablerad standard för resten av industrin gällande upptag och näring.

”Historiskt sett har det varit stort fokus på det höga proteininnehållet i alternativa proteinprodukter. Nyligen har vi dock sett ett skifte i de frågor vi får från kunder, där fokus inte längre kretsar kring siffror utan snarare kvalitet och tillgänglighet av proteinet. Som pionjärer av nästa generations mykoprotein anser vi att det är vår skyldighet att tillhandahålla våra kunder den här informationen. Vårt uppdrag är att erbjuda framtidens mest högkvalitativa och näringsrika mat. Därför inleder vi det här samarbetet med RISE för att försäkra att vi är i framkanten av industrin”, säger Kristina Karlsson, R&D Manager på Mycorena.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ihållande lågpristrend och hårdnande EMV-konkurrens

En stark efterfrågan på lågprisalternativ och EMV är de konsumenttrender som just nu påverkar den svenska livsmedelsproduktionen allra mest.
Carl Eckerdal_kundvagnar_pengar_Livsmedelsforetagen

Stor minskning av tillsatt socker i läsk

Dryckesbranschen har minskat det tillsatta sockret i läsksortimentet med 28 procent på fyra år.
Sveriges_Bryggerier_sockerreduktion_900209858

CandyKing presenterar vårens lösgodisnyheter

CandyKings vårnyheter består av sex nya lösgodisbitar, bland annat Center i en ny modern twist och Salta Diamanter.
CK_Vårnyheter_LU_Liggande

Atria köper Gooh av Lantmännen Cerealia

Lantmännen Cerealia avyttrar affärsområdet färdigrätter med varumärket Gooh.
Gooh! Vego samligsbild_Print 3500x2623