Gränsvärden införs för PFAS i livsmedel

PUBLICERAD: 19 december 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Den 1 januari 2023 införs gränsvärden för PFAS i animaliska livsmedel, som musslor.

Från den 1 januari 2023 börjar gränsvärden gälla för hur mycket PFAS som får finnas i animaliska livsmedel, som ägg, fisk, kräftdjur, musslor och kött. Bakgrunden är Efsas bedömning att många i Europa får i sig för mycket PFAS från vatten och olika livsmedel. För dricksvatten finns redan ett gränsvärde.

PFAS är ett samlingsnamn för poly- och perfluorerade alkylsubstanser. Dessa ämnen har tillverkats sedan mitten av 1950-talet och använts i tillverkning av produkter som ska ha en fett- och vattenavvisande yta, till exempel i impregneringsmedel, kosmetika och ytbeläggningar i köksprodukter. De har också ingått i brandsläckningsskum. Ämnena är mycket motståndskraftiga mot nedbrytning. Det har medfört att PFAS återfinns i hela miljön och kan uppmätas både i dricksvatten och i livsmedel. Eftersom PFAS inte bryts ned i miljön koncentreras ämnena högre upp i näringskedjan. Därför har gränsvärden införts i animaliska livsmedel där halterna generellt är högre än i odlade livsmedel.

PFAS kan påverka immunsystemet, födelsevikten, nivåer av leverns enzymer och kolesterolhalter i blodet. Foster och spädbarn är känsligast för exponering av PFAS.

EU inför nu fem gränsvärden för PFAS-föreningar i animaliska livsmedel, dels individuella gränsvärden för fyra olika föreningar, dels ett gränsvärde för summan av dessa föreningar.

”Beslutet om gränsvärden är mycket positivt eftersom det inte längre blir tillåtet att sälja mat som innehåller de högsta halterna PFAS. Det är viktigt eftersom vi måste sträva efter att vi få i oss så lite som möjligt av dessa ämnen”, säger Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket har sedan 2005 kontinuerligt undersökt PFAS i livsmedel som köps i butiker och funnit att halterna inte är höga. Undersökningarna av PFAS i livsmedel fortsätter i den matkorgsundersökning som pågår under 2022 och 2023.

Mer information om PFAS finns här
EU-kommissionens förordning 2022/2388 kan laddas ner här

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Restauranger ska kunna informera om köttets ursprung

Den 1 mars 2025 blir det obligatoriskt för restauranger och andra storhushållsverksamheter att kunna informera gäster om ursprungsland för det kött som serveras.
ursprung

Gordon Circular ska utvecklas för offentlig sektor

Gordon har tillsammans med projektpartners beviljats 2 miljoner från Vinnova för att utveckla en cirkulär förpackningslösning för hemleveranser av livsmedel inom offentlig sektor.
gordon

DUG Foodtech får patent för sitt veganska köttalternativ

Svenska patent- och registreringsverket avser att godkänna DUG Foodtech AB:s patentansökan "Meat analogue".
tornberg

Skånemejerier signerar Klimatkontrakt Malmö

Skånemejerier har skrivit ett klimatkontrakt med Malmö stad som ska driva på den gröna omställningen och bidra till ett klimatneutralt Malmö år 2030.
DSC06052