Gränsvärden införs för PFAS i livsmedel

PUBLICERAD: 19 december 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Den 1 januari 2023 införs gränsvärden för PFAS i animaliska livsmedel, som musslor.

Från den 1 januari 2023 börjar gränsvärden gälla för hur mycket PFAS som får finnas i animaliska livsmedel, som ägg, fisk, kräftdjur, musslor och kött. Bakgrunden är Efsas bedömning att många i Europa får i sig för mycket PFAS från vatten och olika livsmedel. För dricksvatten finns redan ett gränsvärde.

PFAS är ett samlingsnamn för poly- och perfluorerade alkylsubstanser. Dessa ämnen har tillverkats sedan mitten av 1950-talet och använts i tillverkning av produkter som ska ha en fett- och vattenavvisande yta, till exempel i impregneringsmedel, kosmetika och ytbeläggningar i köksprodukter. De har också ingått i brandsläckningsskum. Ämnena är mycket motståndskraftiga mot nedbrytning. Det har medfört att PFAS återfinns i hela miljön och kan uppmätas både i dricksvatten och i livsmedel. Eftersom PFAS inte bryts ned i miljön koncentreras ämnena högre upp i näringskedjan. Därför har gränsvärden införts i animaliska livsmedel där halterna generellt är högre än i odlade livsmedel.

PFAS kan påverka immunsystemet, födelsevikten, nivåer av leverns enzymer och kolesterolhalter i blodet. Foster och spädbarn är känsligast för exponering av PFAS.

EU inför nu fem gränsvärden för PFAS-föreningar i animaliska livsmedel, dels individuella gränsvärden för fyra olika föreningar, dels ett gränsvärde för summan av dessa föreningar.

”Beslutet om gränsvärden är mycket positivt eftersom det inte längre blir tillåtet att sälja mat som innehåller de högsta halterna PFAS. Det är viktigt eftersom vi måste sträva efter att vi få i oss så lite som möjligt av dessa ämnen”, säger Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket har sedan 2005 kontinuerligt undersökt PFAS i livsmedel som köps i butiker och funnit att halterna inte är höga. Undersökningarna av PFAS i livsmedel fortsätter i den matkorgsundersökning som pågår under 2022 och 2023.

Mer information om PFAS finns här
EU-kommissionens förordning 2022/2388 kan laddas ner här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado