Oxfam presenterar kosten som förkortar livet

PUBLICERAD: 1 december 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Maten som marknadsförs som hälsosam för konsumenterna kan vara skadlig för dem som producerar den. Med kampanjen ”kortare liv” vill Oxfam Sverige öka kunskapen om hur några av våra vanliga frukter och grönsaker produceras.

Oxfam Sverige lyfter fram produktionen bakom nio produkter som ofta marknadsförs som ”hälsobomber”: Tomat, citron, avokado, banan, mango, grapefrukt, apelsin, melon och jordgubbe.

Kampanjen bygger på publicerade rapporter om kända kränkningar av mänskliga rättigheter i livsmedelsindustrin Det handlar om arbetare som sliter hårt men tjänar så dåligt att de inte har råd med tak över huvudet, som utsätts för livsfara på arbetstid i form av giftiga bekämpningsmedel, trakasserier och långa arbetsdagar i stark värme utan pauser, många gånger under slavliknande förhållanden.

”Det är svårt att göra rätt som konsument och vi alla ställs inför många val i matbutiken. Men vi har alla ett ansvar, och det är bara vi tillsammans som kan ändra på detta. Vi har valt ut nio olika grödor där det blir tydligt hur människor lider för att vi ska kunna äta vår nyttiga avokadomacka, citronpasta eller tomatsås. Vi vill inspirera till att våga vara mer obekväma och medvetna konsumenter och ställa jobbiga frågor, och ta reda på hur det vi handlar har producerats”, säger Anna Holmqvist, kommunikationschef på Oxfam Sverige.

Med kampanjen, som har finansierats av ForumCiv, vill Oxfam att konsumenter ska öka sin kunskap och i slutändan ställa högre krav på butiker och matkedjor.

”Eftersom livsmedelsindustrin saknar robusta processer för att förbättra situationen för jordbrukare och arbetare så är tyvärr inte lösningen att köpa en viss produkt eller avstå från en annan. Det är en global och komplex problematik, som finns i hela livsmedelssystemet. Tyvärr finns tecken på att orättvisorna och ojämlikheten i de globala leverantörskedjorna blir värre, i synnerhet sedan pandemin”, säger Anna Holmqvist.

”Det är viktigt att konsumenterna och återförsäljarna använder sin makt för att säkerställa att människorna i hela leverantörskedjan behandlas rättvist och tjänar en levnadslön.”

Läs mer här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado