Oxfam presenterar kosten som förkortar livet

PUBLICERAD: 1 december 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Maten som marknadsförs som hälsosam för konsumenterna kan vara skadlig för dem som producerar den. Med kampanjen ”kortare liv” vill Oxfam Sverige öka kunskapen om hur några av våra vanliga frukter och grönsaker produceras.

Oxfam Sverige lyfter fram produktionen bakom nio produkter som ofta marknadsförs som ”hälsobomber”: Tomat, citron, avokado, banan, mango, grapefrukt, apelsin, melon och jordgubbe.

Kampanjen bygger på publicerade rapporter om kända kränkningar av mänskliga rättigheter i livsmedelsindustrin Det handlar om arbetare som sliter hårt men tjänar så dåligt att de inte har råd med tak över huvudet, som utsätts för livsfara på arbetstid i form av giftiga bekämpningsmedel, trakasserier och långa arbetsdagar i stark värme utan pauser, många gånger under slavliknande förhållanden.

”Det är svårt att göra rätt som konsument och vi alla ställs inför många val i matbutiken. Men vi har alla ett ansvar, och det är bara vi tillsammans som kan ändra på detta. Vi har valt ut nio olika grödor där det blir tydligt hur människor lider för att vi ska kunna äta vår nyttiga avokadomacka, citronpasta eller tomatsås. Vi vill inspirera till att våga vara mer obekväma och medvetna konsumenter och ställa jobbiga frågor, och ta reda på hur det vi handlar har producerats”, säger Anna Holmqvist, kommunikationschef på Oxfam Sverige.

Med kampanjen, som har finansierats av ForumCiv, vill Oxfam att konsumenter ska öka sin kunskap och i slutändan ställa högre krav på butiker och matkedjor.

”Eftersom livsmedelsindustrin saknar robusta processer för att förbättra situationen för jordbrukare och arbetare så är tyvärr inte lösningen att köpa en viss produkt eller avstå från en annan. Det är en global och komplex problematik, som finns i hela livsmedelssystemet. Tyvärr finns tecken på att orättvisorna och ojämlikheten i de globala leverantörskedjorna blir värre, i synnerhet sedan pandemin”, säger Anna Holmqvist.

”Det är viktigt att konsumenterna och återförsäljarna använder sin makt för att säkerställa att människorna i hela leverantörskedjan behandlas rättvist och tjänar en levnadslön.”

Läs mer här

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker