Den 24-25 november tävlar 31 mustmakare och musterier med drygt 90 olika muster i konsten att göra svensk must. Det är rekord i antalet deltagande muster i år igen.
Intresset för svensk äppelmust ökar stadigt, både hos konsument och bland landets äppelodlare och fruktförädlare. I år hålls tävlingen på Brunneby Musteri utanför Borensberg i Östergötland, ett av de områden i Sverige, utöver Österlen, där man odlar mycket äpplen.
Den svenska äppelmusten speglar en mångfald av smaker, där äppelsort, jordmån, odlingsplats, skördetillfälle, väder och vind påverkar resultatet. Juryn ska i blindtester bedöma äpplets och musten terroir och kora guld-, silver- och bronsmedaljvinnare bland samtliga tävlingsbidrag i fem olika tävlingsklasser.
Årets jury består av:
Carina Gavelin – diplomerad sommelier, vinjournalist, pedagog och förespråkare för svensk dryck.
Elke Jung – sommelier, journalist, Vinbanken.
Titti Qvarnström – Michelinkock, kreativ ledare för Folk Mat & Möten, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Martin Ragnar – docent, författare, ledamot av Svenska Dryckesakademien, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Kimmo Rumpunen – forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
I varje tävlingsklass delas dessutom ett pris ut för bästa Kulturmust, en kvalitetsstämpel framtagen av föreningen Svenska Musterier, som innebär att de äppelsorter som använts i musten ska ha odlats i Sverige i minst 50 år. Kulturmust-märkningen är ett sätt att bidra till bevarandet av de gamla anrika och smakrika äppelsorterna för framtida generationer och bästa sättet att göra det är att använda dem.