Rekordmånga äppelmuster tävlar i årets Must-SM

PUBLICERAD: 24 november 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Den 24-25 november tävlar 31 mustmakare och musterier med drygt 90 olika muster i konsten att göra svensk must. Det är rekord i antalet deltagande muster i år igen.

Intresset för svensk äppelmust ökar stadigt, både hos konsument och bland landets äppelodlare och fruktförädlare. I år hålls tävlingen på Brunneby Musteri utanför Borensberg i Östergötland, ett av de områden i Sverige, utöver Österlen, där man odlar mycket äpplen.

Den svenska äppelmusten speglar en mångfald av smaker, där äppelsort, jordmån, odlingsplats, skördetillfälle, väder och vind påverkar resultatet. Juryn ska i blindtester bedöma äpplets och musten terroir och kora guld-, silver- och bronsmedaljvinnare bland samtliga tävlingsbidrag i fem olika tävlingsklasser.

Årets jury består av:
Carina Gavelin – diplomerad sommelier, vinjournalist, pedagog och förespråkare för svensk dryck.
Elke Jung – sommelier, journalist, Vinbanken.
Titti Qvarnström – Michelinkock, kreativ ledare för Folk Mat & Möten, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Martin Ragnar – docent, författare, ledamot av Svenska Dryckesakademien, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Kimmo Rumpunen – forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.

I varje tävlingsklass delas dessutom ett pris ut för bästa Kulturmust, en kvalitetsstämpel framtagen av föreningen Svenska Musterier, som innebär att de äppelsorter som använts i musten ska ha odlats i Sverige i minst 50 år. Kulturmust-märkningen är ett sätt att bidra till bevarandet av de gamla anrika och smakrika äppelsorterna för framtida generationer och bästa sättet att göra det är att använda dem.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland