Orkla Foods Sverige planerar att bygga om energianläggningarna på företagets livsmedelsanläggningar i Sverige för att göra produktionen fossilfri. Förändringen beräknas minska koldioxidutsläppen med cirka 23 000 ton per år. Arbetet har redan startat i Eslöv.
Orkla Foods Sverige har sju livsmedelsanläggningar från Vansbro i norr till Eslöv i söder. Företagets anläggning i Kumla är redan fossilfri och den planerade övergången till fossilfri produktion på övriga anläggningar beräknas minska koldioxidutsläppen med cirka 23 000 ton per år.
”Omställning till förnybar energi kostar men är oerhört centralt för att vi ska nå våra klimatmål. Vi lever i ett kritiskt decennium för klimatet och med investeringen tar vi ytterligare kliv för att minska vårt och våra produkters klimatavtryck”, säger Henrik Julin, VD i Orkla Foods Sverige.
Näst på tur är Orklas största livsmedelsanläggning i Eslöv, där analysarbetet för en ny energianläggning precis har startats. Målsättningen är att produktionen där ska vara fossilfri till 2025 och för hela Orkla Food Sveriges produktion så snart därefter som möjligt och i god tid före 2030.
”Det här är en investering i svensk livsmedelsproduktion men det är också en investering i framtidens mat. Den mat vi äter har stor påverkan på vår förmåga att uppnå klimatmålen och som en av Sveriges största livsmedelsproducenter är det därför självklart för oss att också vara en del av lösningen”, säger Henrik Julin.
Orklakoncernens mål är att nå nettonoll-utsläpp genom hela värdekedjan till 2045 och att sänka utsläppen av växthusgaser från egen verksamhet med 70 procent till 2030 (basår 2016). Målen är verifierade och godkända av Science Based Targets för att ligga i linje med 1,5-gradersmålet.
Sedan tidigare är den el som Orkla Foods Sverige använder fossilfri genom att den köps med ursprungsgarantier från Orklas egna vattenkraftverk i Norge.