Orkla satsar på fossilfri produktion i Sverige

PUBLICERAD: 15 november 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Foto: Sophie Håkansson

Orkla Foods Sverige planerar att bygga om energianläggningarna på företagets livsmedelsanläggningar i Sverige för att göra produktionen fossilfri. Förändringen beräknas minska koldioxidutsläppen med cirka 23 000 ton per år. Arbetet har redan startat i Eslöv.

Orkla Foods Sverige har sju livsmedelsanläggningar från Vansbro i norr till Eslöv i söder. Företagets anläggning i Kumla är redan fossilfri och den planerade övergången till fossilfri produktion på övriga anläggningar beräknas minska koldioxidutsläppen med cirka 23 000 ton per år.

”Omställning till förnybar energi kostar men är oerhört centralt för att vi ska nå våra klimatmål. Vi lever i ett kritiskt decennium för klimatet och med investeringen tar vi ytterligare kliv för att minska vårt och våra produkters klimatavtryck”, säger Henrik Julin, VD i Orkla Foods Sverige.

Näst på tur är Orklas största livsmedelsanläggning i Eslöv, där analysarbetet för en ny energianläggning precis har startats. Målsättningen är att produktionen där ska vara fossilfri till 2025 och för hela Orkla Food Sveriges produktion så snart därefter som möjligt och i god tid före 2030.

”Det här är en investering i svensk livsmedelsproduktion men det är också en investering i framtidens mat. Den mat vi äter har stor påverkan på vår förmåga att uppnå klimatmålen och som en av Sveriges största livsmedelsproducenter är det därför självklart för oss att också vara en del av lösningen”, säger Henrik Julin.

Orklakoncernens mål är att nå nettonoll-utsläpp genom hela värdekedjan till 2045 och att sänka utsläppen av växthusgaser från egen verksamhet med 70 procent till 2030 (basår 2016). Målen är verifierade och godkända av Science Based Targets för att ligga i linje med 1,5-gradersmålet.

Sedan tidigare är den el som Orkla Foods Sverige använder fossilfri genom att den köps med ursprungsgarantier från Orklas egna vattenkraftverk i Norge.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland