Priset viktigast när svenskar handlar mat på nätet

PUBLICERAD: 11 november 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Pris, ett brett sortiment och kvalitet ligger i topp när svenskarna rankar vad som är viktigast när de handlar mat online, visar en ny Sifo-undersökning från Mathem. Vad som prioriteras högst skiljer sig däremot bland de svarande. De yngsta är mest priskänsliga och kvinnor är i högre utsträckning än män intresserade av ett brett sortiment med hög kvalitet. Att leveranserna är i tid är det som svenskarna är nöjdast med.

Priset är viktigast när svenskarna handlar mat på nätet. Mest priskänsliga är den yngsta åldersgruppen – åtta av tio (79%) 16-34-åringarna lägger störst vikt vid prisnivån, medan 57 procent av 35-55-åringarna och 43 procent av 56-79-åringarna tycker att priset är viktigast.

Näst mest prioriterat är ett brett sortiment (52%) – bland kvinnor är andelen högre (62%) medan endast 40 procent av männen prioriterar sortimentet. Fler kvinnor (58%) än män (40%) tycker även att produkternas kvalitet är viktigt.

Vidare visar undersökningen vad svenskarna är mest nöjda med när de handlar mat online. Flest (79%) är nöjda eller mycket nöjda med att leveranserna anländer i tid. Näst högst rankas produkternas kvalitet där sju av tio (69%) är nöjda eller mycket nöjda, tätt följt av ett brett sortiment (66%). Minst nöjd är man med returprocessen, där knappt två av tio (17%) är nöjda eller mycket nöjda, följt av hållbarhetsprofilen (31%).

Johan Gertell, sälj och marknadsdirektör på Mathem, konstaterar att branschen i stort lever upp till konsumenternas prioriteringar men att det finns utvecklingspotential på sina håll:

”Returprocessen exempelvis, är något som vi själva ständigt jobbar på att förbättras inom. Eftersom det är så smidigt att handla mat online måste det självklart vara lika smidigt att returnera varor.”

Resultat från undersökningen:
Vad av följande är viktigast för dig när du handlar mat och andra dagligvaror online?
• Priserna: 62%
• Ett brett sortiment: 52%
• Produkterna/kvalitén: 48%
• Leveransen kommer i tid: 44%
• Smidig navigering: 24%
• Orderprocessen: 23%
• Servicen vid leverans: 17%
• Kundservicen: 14%
• Hållbarhetsprofilen (socialt och miljö): 9%
• Integriteten och säkerheten: 8%
• Snygg hemsida/app: 5%
• Returprocessen: 2%

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel 1-4 april 2022. Totalt intervjuades 1079 personer i åldern 16-79 år. Av dessa handlar 307 personer det mesta av sina mat- och dagligvaror på nätet. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Svenskarna nyfikna på odlat kött

Över hälften av svenskarna är öppna för att prova odlat kött, enligt en ny rapport.
CC-BY New Age Meats

Vårens nyheter från Arla

Arla lanserar flera nyheter, bland annat en laktosfri mjölkdryck med extra protein och kalcium, Yoggi med körsbärssmak och proteinrika mellanmål.
Arla Protein

Ljusare läge för svensk livsmedelsproduktion

Under årets första kvartal bröt svensk livsmedelsindustri en 18 månader lång period av minskande försäljning och lönsamhet.
carl_eckerdal_1_web

Missvisande rapportering om glasspriser

Flera medier rapporterar om ökade glasspriser, men priset på glass har inte ökat mer än vad den genomsnittliga livsmedelskassen har gjort.
10754 Ice Dream SaltKaramell