Fortsatt mer stabila priser på ekologisk mat

PUBLICERAD: 7 november 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Under tredje kvartalet i år steg priserna på den ekologiska maten med 12,4 procent jämfört med samma kvartal 2021. Men i likhet med föregående kvartal steg priset på konventionella livsmedel ännu mer än de ekologiska och ökade med hela 16 procent.

Ekologiskt lantbruk är mindre importberoende, tack vare att man inte använder konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel, utan i större utsträckning använder lokala resurser, som stallgödsel, växtrester och bra växtföljder. Eftersom de ekologiska lantbrukarnas kostnader inte har ökat lika mycket som för de konventionella, är matpriserna för ekologiskt lite stabilare, menar Ekologiska Lantbrukarna.

”Svensk matproduktion måste bli mindre beroende av insatsvaror som kräver mycket energi, främst konstgödsel. Här går ekolantbruket före och visar att en annan väg är möjligt. Det går att producera mat i kretslopp, med färre importerade insatsvaror. Det ger både stabilare matpriser och en friskare natur”, säger Ida Lind, expert inom marknad och hållbarhet på Ekologiska Lantbrukarna.

Trots att priserna inte har ökat lika mycket, fortsätter ekoförsäljningen att minska. I såld volym har de ekologiska livsmedlen minskat med 13 procent, jämfört med samma kvartal 2021. Ekologiska Lantbrukarna är starkt oroliga för att försäljningen fortsätter att minska och räknar med att den ekologiska odlingsmarken i Sverige minskar under 2023. Idag är ca 20 procent av den svenska åkermarken ekologisk.

Kvartalsrapporten ”Svenskt ekoindex” följer försäljningsutvecklingen för ekologiska livsmedel i dagligvaruhandeln och lanserades för första gången 2018. Rapporterna är den del av projektet ”Marknadsanalyser och branschutveckling för ett växande eko-Sverige” som finansieras av Jordbruksverket inom ramen för den svenska livsmedelsstrategin.

Så mycket dyrare har maten blivit
Ekologiskt Konventionellt
Havregryn  8% 18%
Vetemjöl 19% 34%
Konsumtionsmjölk 24% 25%
Smör och margarin 27% 27%
Ägg 14% 17%
Nötfärs  9% 20%
Kyckling, färsk 26% 21%
Siffrorna baseras på data från Nielsen och jämför kvartal 3 2022 mot kvartal 3 2021.

Svenskt ekoindex kvartal 3 kan laddas ner här

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Restauranger ska kunna informera om köttets ursprung

Den 1 mars 2025 blir det obligatoriskt för restauranger och andra storhushållsverksamheter att kunna informera gäster om ursprungsland för det kött som serveras.
ursprung

Gordon Circular ska utvecklas för offentlig sektor

Gordon har tillsammans med projektpartners beviljats 2 miljoner från Vinnova för att utveckla en cirkulär förpackningslösning för hemleveranser av livsmedel inom offentlig sektor.
gordon

DUG Foodtech får patent för sitt veganska köttalternativ

Svenska patent- och registreringsverket avser att godkänna DUG Foodtech AB:s patentansökan "Meat analogue".
tornberg

Skånemejerier signerar Klimatkontrakt Malmö

Skånemejerier har skrivit ett klimatkontrakt med Malmö stad som ska driva på den gröna omställningen och bidra till ett klimatneutralt Malmö år 2030.
DSC06052