Stockholm blir Europas gastronomiska huvudstad 2023

PUBLICERAD: 2 november 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Carl Jan Grankvist, Jessie Sommarström och Fredrik Eriksson var några av talarna, när Stockholm lanserades som Europas Gastronomiska huvudstad 2023.

Under 2023 tar Stockholm plats som Europas gastronomiska huvudstad. Bakom utnämningen står European Community of New Gastronomy och projektet leds av Carl Jan Grankvist tillsammans med Gastronomiska Akademien och Stockholms Stad.

Under lanseringen på Slottet den 28 oktober hölls ett symposium för 150 gäster med olika talare, där H.M. Konungen stod för öppningstalet. Enligt Maciej Dobrzyniecki, Co-President för European Community of New Gastronomy, har Stockholm fått utnämningen i första hand för sin förmåga till innovation och sitt stora fokus på hållbarhet.

”Året ger oss stora möjligheter att sätta Stockholm på kartan som attraktiv gastronomisk destination. Nu bjuder vi in aktörer att delta och fylla det med spännande innehåll”, säger Carl Jan Granqvist.

Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård hyllade Stockholms måltidsutbud och underströk det värde som gastronomin har för näringslivet:

”En stad som kan erbjuda måltidsupplevelser med både bredd och spets är mer intressant att bo i och flytta till, mer attraktiv för företag att etablera sig i och kan locka fler besökare. Nästa år ska vi manifestera vår stad som gastronomisk destination och utveckla bilden av Stockholm.”

Årets Kock 2022, Jessie Sommarström, respektive 1987, Fredrik Eriksson, diskuterade framtidens måltider.

”Min roll är att bidra till en omställning och inspirera fler till att laga mer hållbar mat. Vi behöver visa respekt för moder jord och de råvaror vi arbetar med”, menade Jessie Sommarström, medan Fredrik Eriksson betonade hur viktigt det är att ha fokus på alla måltider, ända ner till de enklaste, liksom på integration och tryggt arbetsliv.

Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation talade om matsystemets tuffa utmaningar med klimatförändringar, utarmade jordar och förlust av biologisk mångfald.

”Vi måste producera vår mat på ett bättre sätt och se till att producenten får betalt. Vi kan till exempel välja ”fina fiskar” som levt på foder av insekter och rester från livsmedelsindustrin istället för ”fula fiskar”, som bidrar till utfiskning och avskogning.”

Per Olof Berg, preses i Måltidsakademien berättade om Sveriges 25 nya landskapsmåltider, som kommer att serveras nästa år i samband med att Stockholm blir Europas gastronomiska huvudstad. En av dem är Stockholmsmåltiden, som har komponerats av Mathias Dahlgren, Staffan Naess och Hans Naess.

Stockholmsmåltiden består av tre rätter som sätter Stockholms län på matkartan: Till förrätt en salladsbowl med crudo på gös från Mälaren och till huvudrätt en lammkorv med bröd som en flirt till Stockholmsutställningen 1897 i Stockholm, då varmkorv för första gången serverades som snabbmat i Sverige. Efterrätten lyfter Stockholms historia och ursprung med mjölkseparatorn och tistron och kombinerar mjölk och grädde med skärgårdens bär.

”Vår ambition har varit att skapa en måltid som kan serveras i formella representativa sammanhang likväl som lösnummer i mer informella sammanhang. En måltid vi tycker bör presenteras som ”fun dining” snarare än ”fine dining”, säger Mathias Dahlgren.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado