Färre svenskar följer rekommendation om fisk

PUBLICERAD: 24 oktober 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Allt färre svenskar följer Livsmedelsverkets rekommendation om hur mycket fisk vi bör äta. En rapport från Norges sjömatråd visar att har andelen svenskar som äter sjömat minst två gånger per vecka har minskat från 43 procent 2015 till 33 procent 2021.

Norges sjömatråds rapport ”Sjömat i Sverige 2022” visar bland annat att allt färre svenskar äter sjömat minst två gånger i veckan. Sedan 2015 har andelen minskat med tio procentenheter.

”Det är mycket olyckligt. Vi behöver, inte minst av hälsoskäl, äta mer fisk och skaldjur. Vi har i princip förlorat var tionde person och det är inte alls bra. Vi behöver gemensamt jobba för att fler ska få upp ögonen för de stora fördelarna med sjömat, säger Charlotte Rapp, manager Sverige på Norges sjömatråd.

Enligt Livsmedelsverket bör vi äta fisk två till tre gånger i veckan. Under pandemiåren 2020-2021 ökade de svenska hushållens hemkonsumtion av sjömat med 15 procent. Från 2019 till 2020 gick köpen av lax upp 30 procent till över 20 000 ton. Köp av räkor ökade med 25 procent till över 10 000 ton. Under samma period minskade konsumtionen av sjömat på restauranger med anledning av coronarestriktioner. Under 2022 (januari till juli) har hushållens sjömatskonsumtion backat igen och ökningen från 2020 och 2021 är så gott som utraderad.

Enligt rapporten äter hushållen med de högsta inkomsterna mest sjömat av alla – och mer än någonsin tidigare –19,4 kilo per hushåll och år. Det kan jämföras med att hushåll som tjänar mindre än 200 000 kronor per år bara äter 10,3 kilo.

”Det är förstås glädjande att vissa äter mer. Men att välja sjömat ska inte vara en fråga om ekonomi. I en situation där priser på mat ökar och hushållens ekonomiska marginaler pressas är detta en bekymmersam tendens. Hälsovinsterna är så stora att alla grupper i samhället bör ha möjlighet att följa Livsmedelsverkets rekommendation”, säger Charlotte Rapp.

Rapporten Sjömat i Sverige 2022 kan laddas ner här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

De tävlar om finalplatserna i Änglamarkspriset 2024

KF och Coop presenterar de fem nominerade som tävlar om tre finalpriser i Änglamarkspriset 2024.
mattias bergqvist

KLS investerar 152 miljoner i Dalsjöfors

KLS bygger ut sin anläggning i Dalsjöfors för 152 miljoner, vilket ska öka kapaciteten med 30 procent.
default

Hon blir Polarbröds nya innovations- och utvecklingschef

Laura Pulkkinen tillträder som innovations- och utvecklingschef på Polarbröd under oktober.
2789859698-Laura-Pulkkinen

Valios mjölk ska bli koldioxidneutral inom fem år

Valio startar ett pilotprojekt för att producera helt koldioxidneutral mjölk inom fem år.
vaio1